ВАКС відправив бізнесмена Кауфмана в СІЗО. Застава – 129 млн

Вищий антикорупційний суд відправив у СІЗО підозрюваного створенні злочинної організації бізнесмена Бориса Кауфмана, призначивши альтернативну заставу в розмірі 129 мільйонів гривень.

Запобіжний захід одеському бізнесмену, якого днями затримали детективи НАБУ, 7 грудня обрав слідчий суддя ВАКС Ярослав Шкодін, повідомляє Центр протидії корупції.

Прокурор САП просив арештувати Кауфмана без застави. Але окремо згадав, що якщо буде застава, її розмір мав би становити 496,2 млн грн.

Якщо Кауфман внесе заставу 129 млн грн, то він буде зобов’язаний дотримуватися низки обов’язків, зокрема не покидати межі міст Києва й Одеси, не спілкуватися зі свідками та іншими підозрюваними, носити електронний браслет.

За даними слідства, злочинна організація, керівниками якої були Борис Кауфман та його партнер Олександр Борухович (колишнє прізвище – Грановський) щомісяця накопичувала дохід у середньому по 12 млн грн.

НАБУ та САП стверджують, що учасники злочинної організації займались регулярним підкупом чиновників Одеської міськради. Зокрема, з листопада 2021-го по серпень 2022 року заступник мера Одеси та керівник апарату міськради Олег Бриндак отримав майже 2,5 млн грн за прийняття рішень та вплив на депутатів.

Перший заступник мера Геннадія Труханова Михайло Кучук з березня по липень 2022 року, за даними слідства, отримав 900 тис. грн. Заступниці мера Одеси Світлані Бедрезі нібито передали 300 тис. грн.

Сам Кауфман на суді заявив, що під час обшуку не був присутній і дуже здивований, що його в чомусь звинувачують. Його адвокати просили перевірити обґрунтованість затримання і звільнити підзахисного з-під варти.

На засіданні Кауфмана прийшов підтримати колишній нардеп від “Народного фронту” Ігор Котвіцький, чия дружина в березні вивезла з України 30 млн доларів.

Також Кауфмана прийшли брати на поруки директор тютюнового монополіста “Тедіс” Тарас Корніяченко та гендиректор одеського ФК “Чорноморець” Анатолій Місюра.

Обоє фактично є підлеглими Кауфмана. У ЦПК додають, що значна частина засідання проходила в закритому режимі, як і проголошення судового рішення.

Передісторія

5 грудня детективи Національного антикорупційного бюро затримали в Одесі бізнесмена Бориса Кауфмана та екснардепа Олександра Грановського (Боруховича) за підозрою у створенні злочинної організації та підкупі чиновників.

Борис Кауфман – одеський бізнесмен. Він є засновником інвестиційної компанії Vertex United, до складу якої входять активи готельного напряму (“Брістоль”, “Лондонська”, “Президент-Готель”), медіаактиви та інвестиційні проекти. Також Кауфман – співвласник найбільшої української дистриб’юторської компанії тютюнових виробів TEDIS Ukraine.

Кауфман і екснардеп від СДПУ (о) Грановський (не плутати з однофамільцем, колишнім нардепом від БПП) – давні бізнес-партнери. Зокрема,вони керують кількома готелями через компанію Vertex Hotel Group.

У 2013 році Vertex United купила в медіахолдингу Бориса Ложкіна і мільярдера Геннадія Боголюбова журнал “Фокус”.

За деякими оцінками, Кауфман мав картбланш від офісу президента на свою діяльність в Одесі.

Читайте також:
ВАКС заочно арештував екснардепа БПП Грановського

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна