РФ почала застосовувати радянські ракети Х-55, які здатні нести ядерний заряд, – ГШ

На фоні відсутності успіхів на фронті Росія продовжує завдавати ракетні удари по критичній інфраструктурі та цивільних об’єктах у різних регіонах України – росіяни почали застосовувати радянські ракети, які здатні нести ядерний заряд.

Про це повідомив представник Центрального воєнно-наукового управління Генерального штабу Збройних Сил України полковник Микола Данилюк на брифінгу в Military Media Center у четвер, 1 грудня. 

“У період з 7:00 по 10:00 31 жовтня 2022 року противником було здійснено черговий масований удар по території України з використанням понад 50 крилатих ракет, більшість з яких було ідентифіковано як ракети Х-101 та ракета 3М-14 комплексу «Калібр»”, – сказав полковник Данилюк.

За словами офіцера, після обстрілу в районах сіл Субіч та Княжпіль Кам’янець-Подільського району Хмельницької області та в селі Заставне Львівської області були виявлені фрагменти крилатих ракет, які до цього часу противником не застосовувались. Військові продемонстрували фрагменти бойової частини ракети Х-55СМ.

“Було встановлено що ці фрагменти належать «ядерній» стратегічній крилатій ракеті Х-55. Це радянська ракета, яка призначена для завдавання ударів по стратегічних цілях, координати яких завчасно відомі. Вона здійснює політ на гранично малій висоті, на дозвуковій швидкості зі спроможністю огинання рельєфу місцевості”, – повідомив полковник Данилюк.

Представник Центрального воєнно-наукового управління Генштабу ЗСУ констатував зміну в тактиці застосування росіянами засобів повітряного нападу. Ймовірно, використання крилатих ракет радянського виробництва, які споряджені невибухонебезпечною бойовою частиною, зумовлено декількома факторами та спрямовано на викриття системи протиповітряної оборони України та її виснаження.

Також це може свідчити про виснаження запасів сучасних крилатих ракет в РФ.

Офіцер Генштабу наголосив, що навіть «неспоряджена» ракета становить значну загрозу – через власну кінетичну енергію та залишки палива. Про це свідчить останній завданий удар, коли ракета Х-55 влучила в житловий будинок.
Полковник зазначив, що всі виявлені ракети Х-55 мали навмисно стерті серійні номери.

Ракета Х-55СМ повітряного базування – модифікація радянської авіаційної крилатої ракети Х-55 зі збільшеною дальністю.
Ці дозвукові ракети летять на гранично малих висотах із огинанням рельєфу місцевості.

Читайте також:
РФ запускає по Україні крилаті ракети з імітатором ядерної боєголовки, – ЗМІ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна