Почався конкурс есе “Філософія української перемоги”: якою будуть велика Україна та світ без РФ

Аналітичний центр “Українські студії стратегічних досліджень” у рамках Х Бандерівських читань оголосив конкурс наукових есе для молоді. Тема конкурсу – “Філософія української перемоги. Візія Великої України”.

Про це “Новинарні” повідомили організатори конкурсу.

До участі запрошено інтелектуальну молодь віком до 31 року – військовослужбовців, студентів вищих навчальних закладів, магістрантів, аспірантів, вчителів та науковців.

Засновник конкурсу Юрій Сиротюк – директор “УССД” та військовослужбовець ЗСУ – пояснює: “Мета нашого конкурсу есе – спонукати молодих науковців подолати кордони в голові й помислити про наші геополітичні амбіції. Водночас важливо поговорити, якою країна буде всередині. Бо після руйнівної російсько-української війни, після величезної вимушеної міграції українців, ми будемо мати серйозні демографічні проблеми. Постане питання, чи ми воювали за ту колишню країну – соціально і національно несправедливу, олігархічну? З викривленням представництва у владі, несправедливим розподілом власності… Це точно не та країна, за яку кладуть життя на фронті”.

“Україна потребує крім зовнішньополітичної амбіції – істотних внутрішньополітичних змін. Зокрема, зламу олігархічної економіки. Те, що Росія стерла левову частку промислових підприємств на Донбасі, дає нам шанс перебудувати економіку з сировинного укладу, на сучасну повнокровну. Як перетворити Україну на державу, де буде комфортно жити, яка буде економічно розвиненою? Нагальні питання на зараз – для тих світлих голів, що можуть відкинути нафталінове мислення”.

Призовий фонд конкурсу забезпечують бійці 5-го окремого штурмового полку ЗСУ, де служить Юрій Сиротюк:

  • 1 місце – 10 тис. грн та цінний подарунок від 5 гранатометників 5 ошп
  • 2 місце – 7 тис. грн
  • 3 місце – 5 тис. грн

У конкурсі беруть участь наукові есе, що не були опубліковані раніше. Вони мають містити обґрунтовані міркування, націоналістичні ідеї та світогляд.

Вимоги до оформлення есе: обсяг 15-25 тис. знаків (8-15 стор.), шрифт Times New Roman, кегль 14, міжрядковий інтервал 1,5. Мова – українська.

Тематика конкурсу:

  1. Україна після перемоги. План внутрішніх перетворень
  • Виправлення ключових помилок доби незалежності: економічна доктрина післявоєнної України; інтелектуально-культурний розвиток; вирішення проблеми демографічної катастрофи; 
  • політичний ландшафт після перемоги, потенціал волонтерського руху; 
  • якою буде армія.
  1. Зовнішньополітичні завдання України після перемоги
  • Нова реальність: Україна як впливова сила на регіональному та світовому рівні та гарант безпеки у світі з однією з найсильніших армій;
    формування нових союзів під проводом Києва;
    cвіт без Росії: нові можливості, нові перспективи, Київ як центр тяжіння для південних регіонів РФ;
    Україна як майданчик для апробації нових сценаріїв розвитку для людства.

Детальніше – читайте в положеннях про конкурс: https://cutt.ly/kN2iUzO 

Термін подання робіт –  до 20 грудня 2022 року через форму https://cutt.ly/XMx2CAH 

Юрій Сиротюк. Фото з ФБ

Юрій Сиротюк так обґрунтовує сенс конкурсу: “Очевидно, що в перспективі російсько-українська війна закінчиться стратегічною поразкою Росії. Та важливо вже зараз, у розпал війни, поміркувати, якою буде Україна далі. Яким буде майбутнє наших дітей, за яке ми б’ємося на фронті. Слід створити ці візії, виходячи з нових реалій.

Адже Україна вже не зможе бути продуктом розпаду Совєцького Союзу, якою вона була до 24 лютого 2022 року. Раніше вона була колоніальною частинкою, у фізичних кордонах, які були нарізані совєцькими окупантами, і в кордонах світоглядових, які нам виставила Московія. Після перемоги дуже хотілося б, щоб Україна розірвала ці духовні кордони і могла б стати країною-мрією. Тим проєктом, який ми не змогли втілити в ХІХ столітті – столітті європейських націй. Ми не змогли втілити цей проєкт і в трагічному ХХ столітті.

Нині – унікальна можливість побудувати ту країну, яку хочемо ми. А не ту модель, яку нам нав’язують”.

Оголошення результатів куонкурсу відбудеться до 25 січня 2023 року. Переможці та їхні візії візьмуть участь у Х Бандерівських читаннях. Там само відбудеться нагородження.

Читайте також:
Україна має стати центром формування армій поневолених народів Росії, – Сиротюк

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна