Бундестаг визнав Голодомор геноцидом: за що голосували німці

Німецький Бундестаг визнав Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу.

Про це ввечері в середу, 30 листопада, повідомляє “Укрінформ“.

З огляду на те, що проєкт був внесений одразу чотирма фракціями (коаліцією СДПН, “Зелені” та Вільна демократична партія, а також найбільшою опозиційною фракцією (ХДС/ХСС), резолюція була прийнята більшістю голосів – без підрахунку, шляхом підняття рук.

“За” голосували чотири згадані фракції. “Ліві” й “Альтернатива для Німеччини” утрималися.

Президент України Володимир Зеленський у твіттері подякував депутатам Бундестагу “за історичне рішення”.

“Німеччина визнала Голодомор 1932-1933 років геноцидом… Правда завжди перемагає”, – написав він.

Також на резолюцію Бундестагу відреагував міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко: “Визнання Голодомору геноцидом – це настання історичної справедливості та засвідчення наслідків злочинів. Сьогодні це надважливо в умовах нової геноцидальної війни в Європі”.

За його словами, спільні зусилля всіх українців в цьому напрямку дають свої плоди.

“Від голоду та репресій постраждала вся Україна, а не лише її зерновиробничі регіони. З сьогоднішньої точки зору, історико-політична класифікація як геноцид очевидна. Німецький Бундестаг поділяє таку класифікацію”, – процитував Ткаченко текст резолюції.

Про що резолюція

Резолюція Бундестагу має назву “Голодомор в Україні: Згадка – Пам’ять – Застереження”.

Голодомор в Україні є “злочином проти людяності”, з точки зору сьогодення “очевидною є історико-політична кваліфікація геноциду”, йдеться в тексті.

Його автори закликають федеральну владу продовжувати політично підтримувати пам’ять жертв Голодомору, а також “продовжувати рішуче протидіяти будь-яким спробам розповсюдження однобічних російських історичних наративів”.

У резолюції такої проводяться паралелі з сьогоденням. Як “жертва загарбницької війни Росії, яка порушує міжнародне право, та імперіалістичної політики Володимира путіна, Україна має й надалі отримувати політичну, фінансову, гуманітарну та військову підтримку”, – йдеться в документі.

Згідно з резолюцією, Голодомор припадає на період наймасовіших злочинів проти людства на європейському континенті, жорстокість яких до того часу було неможливо уявити. Сюди входить Голокост європейських євреїв у його історичній унікальності, воєнні злочини вермахту та заплановане вбивство мільйонів невинних мирних жителів у рамках расистської німецької війни на знищення на Сході, за яку Німеччина несе історичну відповідальність.

Один з авторів проєкту, депутат Бундестагу від партії “Зелені” Робін Вагенер у коментарі українським журналістам наголосив на необхідності визнати нарешті те, що загибель мільйонів людей в Україні через жахливий голод, який був створений штучно, була наслідком сталінської стратегії колективізації.

“У колишньому СРСР ця політика коштувала житя в 1930-х роках дуже багатьом людям, але в Україні ця політика була спрямована на те, щоби знищити, культуру, національну ідентичність, свободу українців. Це те, що ми пропонуємо в нашому проєкті резолюції – визначити Голодомор як геноцид, ми бачимо це так в історично-політичному аспекті”, – сказав Вагенер.

Він підкреслив, що німці подумки із загиблими українцями. Крім того, мають бути наслідки, “оскільки новий диктатор у Кремлі загрожує незалежності України, хоче її знищити за допомогою терору, який неможливо собі уявити, який спрямовує свій терор спеціально проти цивільного населення”. У цій ситуації, підкреслив депутат, з Німеччини має надійти сигнал підтримки – як політичної, так і гуманітарної та зброєю.

Читайте також:
“Зерно з України” в День пам’яті жертв Голодомору: в Києві відбувся міжнародний саміт з продовольчої безпеки

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна