СБУ впіймала в Києві агента ФСБ, який приїхав з Криму готувати теракти

Контррозвідка Служби безпеки викрила ще одного впровадженого в Україну агента ФСБ. Зловмисника перекинули з тимчасово окупованого Криму до Києва за місяць до повномасштабного вторгнення.

Про це у п’ятницю, 25 листопада, повідомив пресцентр СБУ.

“Зловмисник виконував завдання російської спецслужби зі збору розвідданих про місця дислокації та маршрути переміщення Сил оборони в столичному регіоні. Отриману інформацію він мав передавати агресору для планування і підготовки активних диверсій проти українських військових підрозділів і правоохоронних органів”, – йдеться в повідомленні.

За даними слідства, ворожим поплічником виявився колишній співробітник розформованої міліції, який після звільнення з лав МВС у 2014 році залишився у Севастополі.

Після захоплення півострова зловмисник перейшов на бік загарбників, за що отримав від них призначення до створеного окупантами місцевого «управления полиции рф».

“Таким чином він потрапив у поле зору ФСБ, яке вирішило завербувати його для проведення розвідувально-підривної діяльності проти України. Встановлено, що ворожий агент пройшов оперативно-бойову підготовку на базі навчальних центрів російської спецслужби і очікував подальшого перекидання на підконтрольну українській владі територію”, – наголосили в спецслужбі.

Для виконання ворожих завдань зрадник намагався сформувати розгалужену мережу інформаторів. Для цього використовував свої зв’язки серед колишніх правоохоронців і представників кримінальних кіл.

Під час обшуку за місцем тимчасового перебування затриманого у Києві правоохоронці виявили:

  • внутрішній паспорт громадянина рф та російський паспорт для виїзду за кордон;
  • мобільний телефон із доказами законспірованого листування з фсб через анонімний Телеграм-канал;
  • матеріали, які підтверджують проходження «спецкурсу» на території тимчасово окупованого Криму.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили зловмиснику про підозру за ч. 1 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України. Суд обрав міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Читайте також:
У Херсоні СБУ впіймала агента, який допомагав ФСБ втікати на катерах на лівий берег Дніпра

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна