П’ять маркерів, які могли б показати, що обшуки СБУ в церквах МП – не імітація

Тарас Шамайда
громадський діяч, співкоординатор ГО “Рух добровольців “Простір свободи”

(FB)

Обшуки, які проводить СБУ в Києво-Печерській Лаврі – це, звичайно, добре.

Але ключове питання полягає в тому, чи є ці обшуки лише грою на публіку, щоб показати обуреному суспільству, як, мовляв, влада рішуче бореться з московською агентурою в рясах, чи справді частиною системних дій з припинення церковної окупації України ФСБшною сектою Гундяєва.

Є кілька дуже чітких маркерів, за якими найближчим часом можна буде побачити, чи це реальна зміна політики, чи імітація.

1. Чи Українська держава в особі Держслужби з етнополітики та свободи совісті і багатьох місцевих органів влади припинить створювати штучні перешкоди для переходу громад МП в Українську помісну церкву і, навпаки, сприятиме цьому процесу й рішуче протидіятиме будь-яким спробам тиску з боку московської церкви на священиків і громади, які здійснюють такий перехід.

2. Чи нарешті зареєстровано статут Києво-Печерської Лаври у складі ПЦУ, реєстрація якого цілеспрямовано саботується багато місяців, і чи будуть нарешті надані в користування ПЦУ хоча б якісь приміщення в Лаврі (яка є власністю українського народу й держави, а не московських попів).

3. Чи будуть внесені давно назрілі зміни в законодавство, які полегшують перехід громад із московської церкви до помісної ПЦУ.

4. Чи припинить держава саботаж виконання закону, який забороняє московській церкві дурити людей і ховатися за вивіскою “української”.

5. Чи буде нарешті розпочато процес звільнення головних українських святинь і взагалі об’єктів державної власності від хазяйнування там московських попів і передачі цих об’єктів у постійне користування канонічній помісній церкві.

“Будьмо уважні” (с)

І дай Боже, щоб по всіх п’яти пунктах ми побачили системну державницьку політику.

Читайте також:
ПЦУ утворила власну Києво-Печерську лавру та попросила в Кабміну храм для неї

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна