Росія прагне Росія не до миру, а до короткої передишки для відновлення сили, – Зеленський

Росія зараз прагне досягти лише короткострокового перемир’я, щоб відновити сили, тож таким шляхом завершити війну по-справжньому не вдасться.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський у відеозверненні до учасників міжнародного безпекового форуму в канадському Галіфаксі 19 листопада.

“Саме по собі припинення війни не гарантує миру. Росія зараз прагне до короткого перемир’я, передишки для відновлення сили. Дехто може назвати це кінцем війни, але такий перепочинок лише погіршить ситуацію”, – сказав Зеленський.

Президент наголосив, що будь-яка думка про поступки територією або суверенітетом України не можуть вважатися миром.

“Аморальні компроміси призведуть до нового кровопролиття. Справжній тривалий та відвертий мир може стати результатом лише повного знищення російської агресії”, – зазначив Зеленський.

Глава держави нагадав учасникам форуму про запропонований Україною мирний план із 10 пунктів, оприлюднений ним у виступі на саміті G20.

Перше – радіаційна та ядерна безпека. Друге – продовольча безпека. Третє – енергетична безпека. Четверте – звільнення всіх полонених і депортованих. П’яте – виконання Статуту ООН і відновлення нашої територіальної цілісності та світового порядку. Шосте – виведення російських військ і припинення бойових дій. Сьоме – повернення справедливості, тобто трибунал для винних в агресії та компенсація збитків. Восьме – протидія екоциду. Дев’яте – гарантії безпеки для України, щоб не допустити ескалації. І десяте – це фіксація закінчення війни, сказав президент.

“У чому сенс такого підходу? Ми виокремлюємо те, з чого складається російська агресія, і пропонуємо партнерам разом з нами демонтувати всі елементи агресії, щоб дати безпеку. Це те, у чому кожен із наших партнерів може проявити своє лідерство.

Дещо вже вдалося. Наприклад, ми подовжили експортну зернову ініціативу й пропонуємо нову гуманітарну ініціативу Grain from Ukraine для найбідніших країн. Це реальне наближення продовольчої безпеки. Так само крок за кроком можемо йти і в кожному з інших пунктів нашої формули миру”, – зазначив Зеленський.

“Мир – можливий, але для його існування ми повинні зробити неможливими усі складові російської агресії. Зробімо це. Нехай запанує мир”, – наголосив президент України.

Міжнародний безпековий форум у Галіфаксі – один із провідних світових майданчиків для обговорення питань міжнародної політики. Він щороку відбувається у столиці канадської провінції Нова Шотландія.

Читайте також:
Україна може погодитися на транзит російського аміаку лише після обміну всіх полонених, – Зеленський

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна