У ЄС офіційно оголосили про початок Військової допоміжної місії для України

Рада ЄС офіційно оголосила про започаткування Військової допоміжної місії ЄС з підтримки України (EUMAM Ukraine), яка має на меті продовження надання допомоги в її протистоянні російській агресивній війні.

Про це в вівторок, 15 листопада, інформує сайт Європейської Ради.

“Мета цієї місії, яка була формально заснована 17 жовтня, розвинути військові спроможності Збройних сил України, щоб надати їм можливість захистити територіальну цілісність та суверенітет України в межах її міжнародно визнаних кордонів, а також для захисту цивільного населення”, – йдеться у повідомленні.

Як зазначається в документі, EUMAM Ukraine має невиконавчий мандат (не передбачає залучення військ в Україні, – “Н”) на надання індивідуальної, колективної та спеціальної підготовки для кількості персоналу ЗСУ до 15 000 військовослужбовців, яка надаватиметься у різних місцях на територіях різних країн Європейського Союзу.

Командуватиме місією буде французький віцеадмірал Ерве Бліжон, який очолює департамент військового планування та виконання в межах ЄСЗД.

Рада ЄС також ухвалила заходи фінансової підтримки в рамках Європейського Фонду Миру, в обсязі 16 мільйонів євро, для забезпечення діяльності EUMAM Ukraine та для подальшого розвитку спроможностей Збройних сил України.

Ця фінансова допомога буде спрямована на фінансування обладнання, яке Україна отримує від країн-членів ЄС.

Зокрема, йдеться про поставки боєприпасів, військового обладнання та платформ для розміщення летальної зброї. До цього ж переліку віднесені транспортні засоби, засоби з ремонту та обслуговування техніки, що надається.

Ця допомога розрахована на час до 24 місяців та надається на додаток до попередньої військової допомоги для України в рамках Європейського фонду миру в обсязі 3,1 млрд євро.

“Європейський Союз підтверджує підтримку незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, та її законного права обороняти себе від російської агресії.

ЄС твердо стоїть поряд з Україною, і буде продовжувати надавати військову, економічну, соціальну та фінансову підтримку так довго, як це буде необхідним”, – йдеться у документі.

Читайте також:
Трюдо оголосив про $500 млн військової допомоги для України від Канади і нові санкції проти РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна