Проміжні вибори у США: “червоної хвилі” республіканців не сталося, демократи мають несподівані перемоги

На проміжних виборах до Конгресу Сполучених Штатів Америки, офіційні результати яких ще не оголошені, демократи показали кращі результати, ніж очікувалося.

Про це в четвер, 10 листопада, інформує видання “Тексти” з посиланням на The Washington Post.

Демократи отримали несподівані перемоги, здобувши вчора ще кілька перемог у виборах до Палати представників, адже контроль над Палатою представників та Сенатом залишався невизначеним.

Потрібні тижні для з’ясування, яка партія в підсумку здобуде більшість у Сенаті.

Результати вирішальних для Сенату перегонів в Аризоні та Неваді ще не оголошені, а третій тур в Джорджії призначено на 6 грудня після того, як ні сенатор-демократ Рафаель Ворнок, ні республіканець Гершель Вокер не набрали понад 50 відсотків голосів виборців. Щоб здобути контроль над Сенатом, республіканцям потрібно поступитися двома з трьох місць, які зараз займають демократи.

Республіканці, ймовірно, візьмуть під контроль Палату представників, кажуть експерти. Але це буде з набагато меншим відривом, ніж вони очікували, не досягнувши “червоної хвилі” (масової перемоги республіканців, – “Н”), яку передбачали.

Із 64 місць, які вважаються конкурентними, демократи здобули понад 20, але республіканцям потрібно лише п’ять місць, щоб здобути більшість. Лідер меншості в Палаті представників Кевін Маккарті (республіканець, Каліфорнія) вже почав дзвонити з проханням підтримати його кандидатуру на посаду наступного спікера.

Але демократи перевершили очікування в перегонах по всій країні.

“Ось що ми знаємо: хоча преса й експерти передбачали гігантську “червону хвилю”, цього не сталося. Виборці надіслали чіткий, безпомильний сигнал, що вони хочуть зберегти нашу демократію і захистити право вибору в цій країні”, – сказав президент Джо Байден на пресконференції 9 листопада.

“Очевидно, що демократи в Палаті представників перевершили очікування. Оскільки багато перегонів залишаються надто близькими до завершення, кожен голос повинен бути врахований для визначення остаточних результатів”, – заявила спікерка Палати представників Ненсі Пелосі.

Республіканці, схоже, набрали обертів в останні тижні перед виборами, атакуючи демократів у питаннях інфляції, імміграції та злочинності. Національні екзит-поли показують, що понад 50 відсотків виборців назвали одне з цих трьох питань найважливішим у своєму голосуванні.

Право на аборт було головним питанням для 27% виборців, що доводить актуальність цього питання через кілька місяців після рішення Верховного суду. В останні кілька тижнів передвиборчі перегони також сколихнув напад на чоловіка Ненсі Пелосі, Пола Пелосі, в їхньому будинку в Сан-Франциско, що знову привернуло увагу до небезпечної риторики, яку використовують деякі ультраправі сили.

Водночас колишній президент Дональд Трамп, виступаючи в понеділок на мітингу в Огайо за кандидата в Сенат від Республіканської партії Дж. Д. Венса, більш чітко заявив про свої наміри балотуватися в президенти у 2024 році, що, можливо, мотивувало демократів і деяких незалежних кандидатів.

“Самореклама Трампа наприкінці передвиборчої кампанії завдала шкоди”, – сказав республіканський стратег Скотт Рід.

З початком дня виборів до Конгресу республіканські кандидати, експерти та впливові особи в соціальних мережах були в захваті від очікування “червоної хвилі” виборців, яка змітає кандидатів по всій країні й відкриває республіканську більшість у Палаті представників і Сенаті. До ночі виборів їхній тон змінився, адже стало зрозуміло, що хвиля не прийшла.

Чи зможуть демократи зберегти свою незначну більшість у Сенаті, залежить від сотень тисяч бюлетенів, які ще не підраховані в перегонах між сенатором-демократом Кетрін Кортес Масто і республіканцем Адамом Лаксалтом в Неваді; і між сенатором-демократом Марком Келлі й республіканцем Блейком Мастерсом в Аризоні.

Найбільшим призом демократів стала перемога в Пенсильванії, де віцегубернатор Джон Феттерман переміг республіканця, що мало вирішальне значення для їхнього шансу на збереження місця в Сенаті. Феттерман зробив концентрований поштовх, щоб завоювати виборців у консервативних районах, які демократи зазвичай ігнорують, і ця стратегія, схоже, спрацювала: Феттерман перевищив підтримку Байдена в багатьох червоних округах.

“Я ніколи не очікував, що ми перетворимо ці червоні округи на сині, але ми зробили те, що повинні були зробити”, – сказав Феттерман своїм прихильникам.

У багатьох штатах демократи здобули перемогу завдяки високій явці виборців, в тому числі серед молоді.

Глава апарату Білого дому Рон Клайн написав у твіттері: “Ніколи не варто недооцінювати команду Байдена”, що звучить виправдано після місяців прогнозів про те, що президент Джо Байден буде тягарем для демократів.

Читайте також:
Байден прокоментував заяву росіян про відступ із Херсона

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна