На Закарпатті демонтували пам’ятник радянським солдатам

Поблизу українсько-словацького кордону в Закарпатській області демонтували пам’ятник радянським воїнам «Україна — визволителям».

Про це повідомляє Закарпатська обласна державна адміністрація у середу, 9 листопада. 

За словами голови ОДА Віктора Микити, на місці радянського монумента може з’явитися пам’ятник або меморіал на честь сучасних героїв — закарпатських штурмовиків 128 бригади. 

“Профільний департамент ОВА вже отримав завдання зібрати групу експертів, представників громадянського суспільства, сімей військових та інших для напрацювання концепту”, — прокоментував Микита.

Пам’ятник «Україна — визволителям» на околиці Ужгорода біля кордону між Словаччиною та Україною був відкритий 8 травня 1970 році до 25-річчя перемоги над нацистською Німеччиною.

Вершину пагорба вінчала бронзова 11-метрова фігура радянського солдата зі зброєю та прапором у руках. За задумом авторів, радянський солдат мав символізувати непорушність території СРСР. 

Поряд розташовувалася плита з написом: «Тут були завершені бої радянських військ за визволення Української РСР від німецько-фашистських загарбників у роки Великої Вітчизняної війни».

Над композицією працювали відомі скульптори Іван Зноба і та його син Валентин, а також архітектори — Олег Стукалов та Анатолій Сніцарєв.

Восени цього року Ужгородська територіальна громада звернулася до обласної військової адміністрації з проханням перевірити монумент на аварійність. 

Була створена комісія, до якої увійшли працівники ОВА, ДСНС та Ужгородської міської ради. Вона виявила, що пам’ятник аварійний і потребує невідкладного демонтажу. Тепер його перемістять на зберігання.

Читайте також:
В Одесі пам’ятник Катерині ІІ демонтують найближчим часом, – ОВА

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна