До Росії прибув перший поїзд із КНДР: це сталося після доповіді США про таємне постачання зброї

Товарний поїзд перетнув кордон із Північної Кореї в Росію після того, як США заявили, що мають інформацію, яка вказує на те, що КНДР таємно постачає Росії артилерійські снаряди для її війни проти України.

Про це повідомив вашингтонський аналітичний центр 38 North, посилаючись на комерційні супутникові знімки.

Проєкт 38 North, який відстежує події в Північній Кореї, заявив, що такий рух потягів спостерігається між КНДР і РФ уперше за останні кілька років, хоча російська ветеринарна служба повідомила в середу, нібито потяг перетнув кордон з Північною Кореєю, перевозячи коней.

“Неможливо визначити ціль поїзда по знімках, але перетин відбувається на тлі повідомлень про продаж зброї із Північної Кореї в Росію і загального очікування відновлення торгівлі між двома країнами”, – йдеться в повідомленні 38 North.

За цими даними, КНДР закривала 800-метровий міст Туманган (Корейсько-російський міст дружби), єдиний наземний зв’язок між країнами, в лютому 2020 року під час пандемії COVID-19.

Однак 4 листопада 2022 року о 10:24 за місцевим часом (01:24 за Гринвічем) на корейській стороні кордону було видно три вагони, а о 13:10 за місцевим часом вони опинилися на території Росії за локомотивом, приблизно за 200 метрів від кінця залізничного мосту.
О 14:29 локомотив і три вагони було видно на коліях на російській станції Хасан, приблизно за 2 км від кордону, а три менші криті вагони, або, можливо, контейнери на платформах, були припарковані поряд з новоприбулим потягом на сусідній колії.

Аналітики зазначають, що призначення поїзда і те, що саме він перевіз в РФ, за супутниковими знімками визначити неможливо.

“Хоча це перший спостережуваний на супутникових знімках поїзд, що курсує між КНДР і Росією, це не означає, що це єдиний поїзд, що пройшов за останні місяці. Наприклад, поїзд, очевидно, здійснив ту саму поїздку на початку цього тижня. Російське митне агентство повідомило, що 30 коней були перевезені залізницею з Росії в Північну Корею, але ця партія не була зафіксована супутниками”, – резюмувало видання.

Напередодні, 2 листопада, стало відомо, що Сполучені Штати звинувачують Північну Корею у таємному постачанні Росії значної кількості артилерійських снарядів для використання у війні в Україні та намаганні приховати ці поставки.
Відповідно до розвідувальних даних, боєприпаси нібито відправляються до країн Близького Сходу або Північної Африки, але насправді призначаються для Росії.

Росія вже відчуває дефіцит боєприпасів радянського зразка та шукає їх у союзників в різних країнах світу.

Читайте також:
КНДР уперше запустила ракету через морський кордон із Південною Кореєю

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.