МАГАТЕ не виявило ознак виготовлення в Україні “брудної бомби”

Інспектори Міжнародного агентства з атомної енергії завершили перевірку в трьох місцях в Україні й не виявили жодних ознак незаявленої ядерної діяльності та матеріалів, про що заявляла Російська Федерація.

Про це в четвер, 3 листопада, інформує пресслужба МАГАТЕ.

Зазначається, що письмові запити України до МАГАТЕ надіслати групи інспекторів були зроблені після того, як РФ висунула звинувачення щодо незаявленої діяльності на трьох об’єктах – в Інституті ядерних досліджень у Києві, Східному гірничо-збагачувальному комбінаті в Жовтих Водах та на “Південному машинобудівному заводі” у Дніпрі.

“Протягом останніх кількох днів інспектори змогли виконати всі заходи, які планувало провести МАГАТЕ, і їм було надано безперешкодний доступ до об’єктів. На підставі оцінки наявних на сьогодні результатів та наданої Україною інформації, Агентство не виявило жодних ознак незаявленої ядерної діяльності та матеріалів на цих об’єктах”, – йдеться у заяві.

Інспектори також відібрали проби навколишнього середовища для аналізу в лабораторіях МАГАТЕ та мережі аналітичних лабораторій. Зазначається, що відбір проб навколишнього середовища є широко використовуваним заходом із застосуванням надчутливих аналітичних методів, які можуть надати інформацію про минулу та поточну діяльність, пов’язану з поводженням з ядерними матеріалами”.

“Наша технічна та наукова оцінка результатів, яку ми наразі провели, не показала жодних ознак незаявленої ядерної діяльності та матеріалів у цих трьох місцях. Крім того, якнайшвидше ми повідомимо про результати відбору проб навколишнього середовища”, – заявив гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Він сказав, що МАГАТЕ залишається готовим проводити подальшу верифікаційну діяльність в Україні “з метою перевірки відсутності незаявленої діяльності та матеріалів і таким чином запобігання будь-якому зловживанню такими матеріалами”.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба подякував генеральному директору МАГАТЕ за співпрацю у протистоянні російській дезінформації.

“МАГАТЕ перевірило три українські об’єкти, які опинилися в центрі російської дезінформації, і не знайшло доказів будь-яких «брудних бомб».

Я дякую Рафаелю Гроссі за чудову та оперативну співпрацю МАГАТЕ, яка допомогла протистояти російській брехні. Росія підтвердила свій статус головного брехуна світу”, – написав Кулеба у твіттері.

Читайте також:
Розвінчання фейку про “українську брудну бомбу”, підірваного Росією

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна