У Чехії засудили двох блогерів за мову ненависті щодо українських біженців

Суд чеського міста Кладно відправив до в’язниці двох чеських блогерів, яких звинувачували у ненависницьких висловлюваннях щодо українців у публічно поширеному відео.

Про це повідомляє у четвер, 27 жовтня, “Європейська правда” з посиланням на чеськів ЗМІ.

Суд Кладно засудив Патріка Тушля до 10 місяців позбавлення волі і Томаша Чермака до шести місяців. Це був найменший можливий вирок, в даному випадку обом загрожувало до трьох років позбавлення волі.

Вирок було винесено в той же день, коли суд розпочав слухання справи. Обидва підсудні, які досі перебували під вартою, були доставлені до суду під конвоєм.

У своїй заяві на обвинувальний акт Тушль заявив, що не має нічого проти українців в цілому, але засуджує, серед іншого, дії деяких українських націоналістів. Він вибачився за ненормативну лексику, використану у відео. При цьому він додав, що відчуває себе невинним, але форма відео була недоречною.

Чермак сказав судді, що припустився помилки, а також визнав недоречність виступу.

Обвинувачення було подано державним обвинувачем за статтею про наклеп на націю, расу, етнічну групу або іншу групу осіб, а також за розпалювання ненависті до групи осіб або обмеження їхніх прав і свобод.

Згідно з обвинувальним актом, у серпні цього року двоє чоловіків у прямому ефірі транслювали у соціальних мережах відео, в яких паплюжили українців.

Наприклад, в одному з відео вони закликали до контрдемонстрації на зібрання українців, а Чермак, серед іншого, заявив: “Українці починають розмножуватися тут, одна демонстрація за іншою. Ми повинні діяти зараз, інакше ми потрапимо в пекло”.

У відео також міститься низка принизливих та нецензурних висловлювань, в яких українці називаються “лайном”, “брудними” тощо.

Вирок не є остаточним, він може бути оскаржений.

Читайте також:
Чехія забороняє в’їзд росіянам за туристичними й студентськими візами

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна