Росіяни “евакуювали” з Херсона пам’ятники Суворову та Ушакову

Російські окупаційні війська, тікаючи із захопленого Херсона, евакуювали вуличні пам’ятники двом своїм співвітчизникам-воєначальникам. Ідеться про пам’ятники Олександру Суворову і Федору Ушакову.

Обидва пам’ятники демонтували ввечері в неділю, 23 жовтня, та вивезли в невідомому напрямку, повідомляє місцеве видання “Мост”.

Колаж: Обозреватель

Погруддя Олександра Суворова було встановлене в Херсоні 10 вересня 1950 року. Його подарував Херсону ленінградський музей. Бронзовий бюст є роботою російського скульптора Миколи Рукавишнікова, яка була виконана ще 1904 року. Суворов зображений у мундирі з погонами та стрічкою через плече.

Пам’ятник адміралу Федору Ушакову був відкритий 1957 року біля головного корпусу Херсонської державної морської академії на однойменному проспекті. Скульптура була виконана з оргскла, а 1970 року її замінили на бронзову.

Крім того, є інформація і про вивезення пам’ятника Григорію Потьомкіну, але достовірно невідомо, чи це так.

“Мост” акцентує, що крім росіян, пам’ятники в Херсоні крали німецько-фашистські загарбники під час відступу.

Читайте також:
Буданов допускає деокупацію Херсона до кінця 2022 року

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна