Іран нібито готовий розслідувати з Україною постачання дронів для РФ, – ЗМІ

Міністр закордонних справ Ірану Хосейн Амір-Абдоллахіан заперечив, що Тегеран постачає Росії дрони-камікадзе для використання у війні проти України, та висловив готовність обговорити це питання на зустрічі з українськими представниками.

Як повідомляє “Європейська правда“, заяву Аміра-Абдоллахіана в понеділок, 24 жовтня, цитують Mehr та Al-Arabiya.

“Ми не надавали і не будемо надавати Росії ніякої зброї або безпілотників для використання у війні з Україною”, – заявив глава іранського МЗС.

При цьому він зазначив, що “у нас багато співпраці з Росією, в тому числі в галузі оборони. У минулому ми брали і давали зброю з Росії і в Росію, але не під час війни в Україні”.

Амір-Абдоллахіан повідомив, що в телефонній розмові з главою зовнішньополітичного відомства ЄС Жозепом Боррелем, яка відбулася нещодавно, він висловив готовність Ірану сформувати спільну дослідницьку групу з іранських та українських військових експертів для розслідування твердження про використання іранських безпілотників у війні в Україні.

Він пообіцяв, що Іран відреагує в разі, якщо використання його безпілотників Росією буде доведене для іранської сторони.

“Якщо нам доведуть, що іранські безпілотники використовуються у війні в Україні проти людей, ми не повинні залишатися байдужими”, – заявив він.

Як відомо, Росія із середини вересня масово застосовує для ударів по Україні дрони-камікадзе, які фахівці ідентифікують як іранські “Шахед-136”, а російські сили використовують під назвою “Герань-2”. За даними розвідки, кілька сотень або й більше таких БПЛА були передані в Росії у серпні.
Тегеран неодноразово заперечував передачу безпілотників Росії. У Вашингтоні й Києві вважають заперечення Ірану неправдою.

Днями Іран рішуче засудив заклик Франції, Німеччини і Британії до Організації Об’єднаних Націй розслідувати звинувачення в тому, що Росія використовує безпілотники іранського походження для нападу на Україну.

Читайте також:
Посли ЄС затвердили санкції проти Ірану через його “шахідів”, – ЗМІ

Іран пообіцяв надати Росії ракети класу “земля-земля” і більше дронів, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна