“Підготовка до тактичної ядерної зброї?” Навіщо Шойгу взявся “качати” на Захід тему “брудної бомби України”

Російські пропагандистські агентства та вищі посадові особи провадять активну інформаційну кампанію, звинувачуючи Україну в намірах підірвати ядерну “брудну бомбу”. Зокрема про це вже кілька разів протягом дня в суботу, 23 жовтня, заявив міністр оборони РФ Сергій Шойгу.

Про “брудну бомбу” України Шойгу цього дня згадував під час почергових телефонних розмов із міністрами оборони Франції – Себастьяном Лекорню, Туреччини – Хулусі Акаром, Великої Британії – Беном Воллесом. Кремлівські інформагентства виділяли цю тему як основну під час перемовин.

“Шойгу довів до французького колеги свої занепокоєння з приводу можливих провокацій з боку України із застосуванням “брудної бомби”, – ідеться в повідомленні міноборони РФ.

При цьому МО країни-агресора зазначає, що військова ситуація в Україні “має стійку тенденцію до подальшої неконтрольованої ескалації”.

Також “Шойгу довів до турецького колеги свої заклопотаності з приводу можливих провокацій з боку України із застосуванням “брудної бомби”.

“Шойгу довів до британського колеги занепокоєння можливими провокаціями з боку України із застосуванням “брудної бомби”, – передають рупори російської влади вже надвечір.

Попередження “РИА Новости”

Раніше цього ж дня російське урядове інформаційне агентство “РИА Новости”, відоме поширенням дезінформації та маніпуляцій, опублікувало інформацію щодо нібито можливого застосування Україною “брудної бомби” – малопотужного ядерного боєприпасу.

За версією пропагандистів, Україна готується “підірвати ядерну бомбу” на своїй території, щоб звинуватити Росію у використанні зброї масового ураження і налаштувати весь світ проти Москви.

Цю інформацію протягом годин 23 жовтня поширили всі російські пропагандистські ЗМІ.

Про уявні наміри України створити “брудну ядерну бомбу” російська пропаганда говорила і на самому початку великої війни, в березні 2022 року. Тоді глава делегації Росії у Відні Костянтин Гаврилов заявляв, що вторгнення РФ в Україну було начебто спрямоване на недопущення створення Києвом “брудної бомби”. Надалі ця тема перестала бути актуальної для російської пропаганди, але тепер знову з’явилася, до того ж – у вищих колах влади.

Пропагандисти вигадали історію про те, що “під керівництвом західних кураторів Київ уже розпочав практичну реалізацію цього плану”. Нібито завдання виготовити ту саму “брудну бомбу” отримало керівництво Східного гірничо-збагачувального комбінату, розташованого в місті Жовті Води Дніпропетровської області, і київського інституту ядерних досліджень. “РИА Новости” запевняє, буцімто робота над “брудною бомбою” перебуває на завершальній стадії.

Версія InformNapalm

Інформаційна операція щодо “брудної бомби України” реалізується на тлі припущень, що після низки поразок на полі бою російська армія може застосувати проти України тактичну ядерну зброю, яка є на озброєнні РФ.

Так, спільнота OSINT-розвідників InformNapalm говорить про те, що в статті “РИА Новости” є “чіткі ознаки елементу інформаційно-психологічної операції, метою якої є підготовка громадськості РФ до застосування тактичної ядерної зброї на території України”.

“При цьому навколо такого потенційного рішення Кремля створюється димова завіса з традиційною для російської пропаганди “теорією змови”, нібито це буде “підрив брудної бомби, щоб звинуватити Росію в усіх смертних гріхах”, – пишуть аналітики InformNapalm.

Вони відзначають типовий для російської пропаганди прийом: “ми напали, щоб захистити”, “Україна сама себе обстрілює, щоб звинуватити Росію”, “українці самі себе вбивають і ґвалтують, щоб образити росіян” і далі в такому ж стилі зламаних причинно-наслідкових зв’язків.

“Звісно, що новина від “РИА Новости” спрямована не на закордонну, а саме на внутрішню аудиторію. Наступний етап цієї операції буде залежати як від зовнішніх, так і від внутрішніх стримуючих факторів”, – додали в InformNapalm.

Читайте також:
Зеленський: Світ має попередити Росію, що вдарить по ній у разі ядерного удару по Банковій

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна