Росіяни крадуть фотокамери із радарів на дорогах Швеції, щоб ставити собі на БПЛА

За останні кілька місяців на дорогах Швеції вкрали сотню відеокамер контролю швидкості. Такі самі камери з’являються у російських безпілотних літальних апаратах “Орлан-10”, які РФ застосовує на війні проти України.

Як передає “Новинарня“, про це повідомило шведське видання Aftonbladet.

Зазначається, що останнім часом камери крадуть на трасі E16 між містами Гуфорс і Фалун. За 24 години до оприлюднення матеріалу (19 жовтня) на дорозі поцупили щонайменше три камери контролю швидкості. Ще дві камери вкрали в районі комуни Гедемура.

Крадіжки розслідує поліція.

Ідеться про звичайні цифрові дзеркальні камери Canon, якими оснащені радари контролю швидкості на шведських дорогах. Точно такі камери були виявлені в російських безпілотниках кустарного виробництва.

Aftonbladet згадує відео волонтера Павла Кащука, датоване ще квітнем. Тоді він розбирав і показував збитий ЗСУ російський розвідувальний дрон “Орлан-10”. На безпілотнику встановлено звичайний фотоапарат Canon, в якого кнопки залиті клеєм (щоб не збилися настройки), та пластикова пляшка замість резервуара для пального.

Відеосюжет Aftonbladet:

Шведські журналісти констатують, що Кащук показує ту саму камеру Canon із радарів контролю швидкості, яка в БПЛА прикріплена липучкою до сталевої пластини.

Шведська поліція безпеки СЕПО заявляє, що їм відома інформація про зв’язок між крадіжками на дорогах Швеції та російськими безпілотниками. “Але ми не маємо можливості вдаватися в подробиці або розповідати про нашу розвідувальну роботу”, – відповів на запит речник СЕПО Фредрік Гультгрен-Фріберг.

За даними управління транспорту поліції Швеції, 27 серпня на окружній дорозі 292 між Тірпом і Гарґсгамном зникли 11 камер контролю швидкості. А 30 серпня в районі Стокгольма було викрадено майже 50 камер.

У більшості випадків корпуси радарів були розбиті, і з них вилучені саме фотоапарати.

Заміна кожного пристрою контролю швидкості коштує приблизно 250 000 шведських крон (22,3 тис. доларів).

Очевидно, що надалі вкрадені у Швеції камери переправляються в Росію та застосовуються в БПЛА для коригування артилерійського вогню по цілях в Україні.

Читайте також:
На Сумщині наші збили БПЛА “Орлан-10” росіян зі стрілецької зброї

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна