У Запоріжжі ворожа ракета поруйнувала будівлю млина Нібура, збудованого наприкінці XIX століття. ВІДЕО

Вранці під час російської атаки на Запоріжжя одна з ворожих ракет влучила в будівлю млина Нібура, спорудженого в місті наприкінці 19-го століття.

Як передає “Новинарня“, про це в п’ятницю, 14 жовтня, інформує Суспільне.

“Повибивало абсолютно всі вікна із середини комплексу та зруйнувалися деякі частини гіпсокартонової стіни. Як тільки хоч трошки зменшиться кількість обстрілів, ми працюватимемо спочатку в обмеженому режимі, а потім будемо відновлюватися”,  – розповів керівник культурної платформи “Млин” Олександр Динник.

П’ять років тому запорізькі ентузіасти на чолі з Динником вирішили створити на третьому поверсі млина Нібура креативний простір – спочатку “Лофт Млин”, а нині це – креативна платформа “Млин”.

“Ракета прилетіла вночі, тут нікого не було… Я почув вибух, приїхав сюди близько пів на 6 ранку. Колись тут був елеватор, зараз його немає.  Не знаю, куди вони (росіяни, – “Н”) цілилися, що вони хотіли тим досягти…  Це – цивільний об’єкт, тут нема нічого військового. Там ось коворкінг, кілька майстерень”, – розповів власник автомайстерні Костянтин.

Довідково

Цей паровий млин у Запоріжжі був збудований наприкінці 19-го століття засновником борошномельної промисловості в тодішньому Олександрівську (назва Запоріжжя до 1921 року), німцем-менонітом Германом Нібуром. Найчастіше в документах як дата будівництва вказаний 1885 рік.
У місті підприємець мав 11 млинів, проте цей був найуспішіним і за масштабами виробництва найбільшим у Європі. Він давав близько 80 тонн щодоби.

Борошномельне виробництво Нібура стало найпотужнішим у тодішній Південній частині Російської імперії. А з появою Придніпровського промислового вузла (тодішньої Катерининської залізниці), у регіоні суттєво активізувалися різні форми ринкової економіки.

Успішне життя підприємця зруйнували злочинці. У серпні 1906 року до будинку Германа Нібура увірвалися грабіжники. Вони викрали 800 карбованців та вбили господаря. Згодом, справу продовжив син – Якоб Нібур.

У період української революції на початку 20-х років млин був одним із пунктів гуманітарної допомоги. Сюди американські меноніти надсилали хліб, харчі, одяг, тим самим рятували життя мешканцям Олександрівська. Але коли до влади прийшли більшовики, вони націоналізували усі промислові підприємства, що належали менонітам. Млин продовжив працювати, допоки на межі XX і XXI століття підприємство “Запоріжмлин” не ліквідували.

Читайте також:
ДСНС показала, як рятували родину, яка опинилася під завалами від ракетного удару. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна