Сійярто викликав главу посольства України через зняття угорського турула в Мукачеві

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто викликав тимчасового повіреного у справах України через рішення Мукачівської міської ради провести демонтаж з бастіону “Паланку” орла-турула і замінити його на тризуб.

Про це в п’ятницю, 14 жовтня, повідомляє угорський сайт InfoRadio.

Дипломат заявив, що вважає знесення статуї в Мукачеві “непотрібною провокацією”, запросив українського представника в МЗС, а також звернувся до глави Закарпатської ОВА Віктора Микити, якого назвав “просто прекрасною людиною”.

“Я впевнений, що він не усвідомлював цього, його здоровий глузд, його справедливий підхід повністю контрастує з тим, що зараз зроблено на рівні провокації”, – сказав глава угорського МЗС.

Він додав, що не має значення, хто влаштував “провокацію” зі зняттям турула, оскільки завдання Угорщини зараз – “стати на захист угорців Закарпаття”.

Нагадаємо, напередодні Мукачівська міська рада доручила місцевому історичному музею провести демонтаж з бастіону “Паланку” орла-турула і замінити його на тризуб.

Орел-турул

Рішення викликало обурення угорського міністра з питань національної політики Арпада Потапі, який назвав його “глибоко обурливим”. За його словами, збереження історичної спадщини – це вимога ЄС щодо забезпечення прав меншин.

Довідково

У першій половині XX ст. турул використовувався як символ прихильниками правоконсервативних сил в Угорщині.
Саме турул є важливим національним символом, особливо популярним серед прихильників ідеї т.зв. “Великої Угорщини”, що прагнуть повернення угорських кордонів, дійсних до укладання Тріанонського договору.

Читайте також:
Угорщину більше не можна розглядати як демократію, – Європарламент

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна