Макрон відмовляється вважати РФ країною-терористом і застосовувати свою ядерну зброю

Президент Франції Емануель Макрон дав інтерв’ю каналу France 2, в якому відмовився назвати Росію країною-терористом, закликав Україну сідати за стіл переговорів з окупантами та заявив, що Франція не буде використовувати свою ядерну зброю у випадку застосування РФ зброї масового знищення.

Про це повідомляє Le Figaro.

Франція не буде застосовувати свою ядерну зброю, якщо Росія завдасть ядерного удару по території України.

“Наша доктрина базується на фундаментальних інтересах нації, і вони визначені дуже чітко. Якби по Україні було завдано ракетно-ядерного удару, ці інтереси не були б поставлені під питання”, – сказав Макрон.

Доктрина безпеки Франції полягає в тому, щоб уникати “будь-якої ескалації конфлікту”, вона не має розширюватися ні географічно, ні вертикально, наприклад, за допомогою хімічної зброї.

За словами Макрона, Росія є державою, яка вирішила розв’язати війну і яка порушила цілісність України, а Володимир Путін повинен закінчити цю війну і повернутися за стіл переговорів.

Французький лідер при цьому воліє не називати РФ “країною-терористом”.

При цьому президент Франції сказав, що після вибуху на Кримському мосту характер війни змінився: “Це безпрецедентна фаза з початку конфлікту з обстрілами проти критичної інфраструктури та цивільних осіб”.

Макрон закликав українців повернутися “за стіл і домовлятися”. Він також підтвердив своє бажання продовжити спілкування з Володимиром Путіним.

“Коли ми намагаємося побудувати мир, ми повинні говорити. Коли буде потрібно, я буду говорити з Володимиром Путіним. Я сподіваюся, що всі зацікавлені сторони якнайшвидше сядуть за стіл переговорів”, – каже Еммануель Макрон.

За його словами, Франція працює над поставками шести додаткових САУ CAESAR в Україну. Також Макрон нагадав, що Франція додатково постачала в Україну боєприпаси, зенітні системи та радари.

“Ми не можемо доставити стільки, скільки просять українці, тому що ми повинні залишити частину, щоб захистити наш східний фланг”, – сказав він. Макрон додав, що Франція з перших днів повномасштабного вторгнення перекинула в Румунію військових і техніку.

Читайте також:
Макрон анонсував створення спецфонду для України на €100 млн

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна