Кремль призначив командувати своїми військами в Україні генерала Суровікіна, який чавив людей за ГКЧП

Міністерство оборони РФ призначило Сергія Суровікіна новим командувачем об’єднаного угруповання військ в Україні.

Про це в суботу, 8 жовтня, повідомляють російські ЗМІ.

Досі 55-річний генерал армії Суровікін обіймав посаду головнокомандувача повітряно-космічних сил ЗС РФ (із 31 жовтня 2017 року).

Він брав участь у збройному конфлікті в Таджикистані, Другій чеченській війні та військовій операції в Сирії (командувач угруповання в 2017 році).

Раніше угрупованням російських військ під час вторгнення в Україну командували Олександр Дворніков, а після нього Геннадій Жидко.

Бекграунд Суровікіна

У серпні 1991 року Сергій Суровікін у званні капітана виконував обов’язки командира 1-го мотострілецького батальйону 2-ї гвардійської мотострілецької дивізії. Батальйон у складі 20-ти БМП-1 та одного БРДМ-2 був за наказом путчистів – ГКЧП – був відправлений для виставлення комендантських постів у Москві на Садовому кільці. Під час інциденту в тунелі на Садовому кільці в ніч із 20 на 21 серпня колона була зупинена натовпом, на дорозі було споруджено завали. Суровікін звертався до натовпу з попередженнями, що в БМП є боєприпаси, вимагав пропустити колону і зробив два попереджувальні постріли вгору з табельної зброї. Потім з частиною колони (12 бойових машин) прорвався через завали і пішов з місця конфлікту, а при нападах натовпу на решту бойових машин загинули троє молодих людей: Дмитро Комар (розчавлений гусеницями при маневруванні БМП), Ілля Кричевський та Володимир Усов. Демонстрантами була спалена одна БМП, ще одна отримала пошкодження, 6 військовослужбовців отримали поранення, опіки та травми.

Після поразки путчу Суровікін був заарештований, близько 7 місяців перебував під вартою під час попереднього слідства.

Внаслідок розслідування звинувачення було знято, оскільки він виконував накази керівництва. Суровікін був не просто звільнений з-під арешту, а підвищений у званні за розпорядженням президента Росії Бориса Єльцина.

Під час навчання у Військовій академії імені М. В. Фрунзе у вересні 1995 року Суровікін був визнаний військовим судом Московського гарнізону винним у пособництві у придбанні та збуті, а також носінні вогнепальної зброї та боєприпасів без відповідного дозволу (ст. 17, ч. 1 ст. 218 КК РРФСР). Його засудили до одного року позбавлення волі умовно, проте “коли слідство розібралося, що офіцера підставили, звинувачення зняли та судимість погасили” (принаймні так казав заступник керівника військово-слідчого управління з Південного федерального округу Сергій Сипачов).

Читайте також:
Дворніков зник: у США сумніваються, що російський генерал все ще керує військами РФ в Україні, – NYT

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна