США вперше розгортають ударну групу новітнього авіаносця Gerald Ford

В Атлантичному океані ударна група американського авіаносця USS Gerald R. Ford (CVN 78) почала своє перше розгортання.

Про це в четвер, 6 жовтня, інформує “Мілітарний” з посиланням на пресслужбу міністерства оборони США.

Перший у своєму класі авіаносець відправився у своє перше розгортання для проведення операцій і навчань разом із союзниками по НАТО та партнерами по всьому Атлантичному океану.

Він уже покинув військово-морську базу ВМФ США у Норфолку.

Під час розгортання авіаносна група Gerald R. Ford (GRFCSG) діятиме спільно з повітряними, морськими та наземними засобами кількох союзників по НАТО та країн-партнерів.

До розгортання залучені приблизно 9000 військовослужбовців з дев’яти країн, а також 20 кораблів та 60 літаків.

У розгортанні візьмуть участь США, Канада, Данія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Нідерланди, Іспанія та Швеція.

“Оперативна сумісність – це ключовий аспект розгортання авіаносної групи, що дозволяє країнам-союзникам і партнерам зміцнювати колективну оборону Атлантики, а також розвивати інтеграцію для майбутніх спільних операцій”, – йдеться в повідомленні.

Довідково

USS Gerald R. Ford (CVN-78) – головний авіаносець однойменного проєкту, який має прийти на зміну авіаносцям типу Nimitz. Корабель названий на честь 38-го президента США Джеральда Р. Форда, який служив у ВМФ під час Другої світової війни на борту легкого авіаносця USS Monterey (CVL-26) на Тихоокеанському театрі військових дій.

Будівництво судна почалося 11 серпня 2005 року, коли компанія Northrop Grumman провела символічне різання 15-тонного листа, який став частиною корпусу корабля. Його спустили на воду 9 листопада 2013 року.

Церемонія прийому до складу ВМФ США найбільшого авіаносця в світі (98 500 тонн, 337 метрів, 90 літальних апаратів) USS Gerald R. Ford (CVN-78) відбулась 22 липня 2017 року і з того часу він набуває бойових спроможностей.

Навесні 2020 року авіаносець ВМФ США USS Gerald R. Ford (CVN 78) завершив тестування бойових систем під час тренувань в Атлантичному океані. У червні 2021 року авіаносець випробували на підрив.

Читайте також:
Після розмови Байдена із Зеленським США надають Україні новий пакет військової допомоги на $625 млн

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.