В Естонії дружина привітала чоловіка з російським днем десантника – їй загрожує штраф

Проти мешканки естонського міста Іда-Вірумаа Галини Кісєльової порушили провадження за статтею про “виправдання міжнародних злочинів” після того, як вона у фейсбуці привітала чоловіків із російським днем десантника.

Про це в неділю, 2 жовтня, поінформувало видання Delfi.

Два місяці тому – 2 серпня – Кісєльова опублікувала у фейсбуці картинку-привітання з “днем ВДВ” (яку, стверджує, побачила у знайомої на сторінці), приписавши привітання: ” Зі святом усіх, хто служив. Тільки не купайтеся у фонтанах!”

“Попередньо я побіжно оглянула картинку і не побачила нічого підозріло-забороненого: там були намальовані чоловіки у військовій формі захисного кольору і в синіх беретах. Привітання призначалося тим жителям Естонії, які служили. У мене чоловік теж служив, і я знаю, як часом чоловікам буває приємно згадати ті часи”, – пояснила вона.

Незабаром Кісєльовій зателефонували з поліції і попросили прийти у відділок. Там жінці розповіли, що її дії підпадають під статтю про “підтримку та виправдання міжнародних злочинів”, адже на картинці є заборонена символіка російських військ.

Жінка видалила пост із картинкою при слідчих, але пізніше її знову викликали. Вона стверджує, що символіка насправді належить не лише військовим РФ, і в поліції з цим начебто погодилися, але порадили йти до суду.

У поліції повідомили, що порушене провадження стосується того, “чи підтримує людина, яка зробила публікацію, агресію РФ”. Рішення в ньому досі не ухвалене, жінці загрожує штраф у розмірі 1200 євро.

“Кожен випадок розглядається індивідуально – виходячи з того, що своїм вчинком хотіла сказати людина”, – сказав поліцейський Ідаської префектури Олег Корнилєв.

Як відомо, Іда-Вірумаа – один із найбільших, переважно російськомовний повіт на північному сході Естонії.

Читайте також:
Росіянина, який ображав українок на пляжі, позбавили постійного дозволу на проживання в Естонії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна