Стало відомо, за яке відкриття присудили Нобелівську премію з медицини

Нобелівську премії з фізіології та медицини цьогоріч присудили шведському вченому Сванте Паябо за “відкриття щодо геномів вимерлих гомінідів (приматів) та еволюції людини”.

Про це йдеться у повідомленні премії в твітері у понеділок, 3 жовтня.

“Завдяки своїм піонерським дослідженням Сванте Пяабо здійснив щось, здавалося б, неможливе: секвенував геном неандертальця, вимерлого родича сучасної людини. Він також зробив сенсаційне відкриття невідомого раніше гомініна Денисової. Важливо, що Пяабо також виявив, що передача генів відбулася від цих нині вимерлих гомінінів до Homo sapiens після міграції з Африки приблизно 70 тисяч років тому. Цей давній потік генів для сучасних людей має фізіологічне значення сьогодні, наприклад, впливає на те, як наша імунна система реагує на інфекції”, – йдеться на сайті премії.

Нагадаємо, що у Швеції та Норвегії розпочинається Нобелівський тиждень, під час якого стануть відомі лауреати цієї престижної премії за 2022 рік.
У вівторок стануть відомі лауреати з фізики, у середу – з хімії, у четвер – з літератури. Вже цієї п’ятниці у норвезькій столиці Осло назвуть лауреата премії за сприяння встановленню миру.
Лауреат премії з економіки у пам’ять про Альфреда Нобеля буде оголошений у столиці Швеції 10 жовтня.

Довідково

Нобелівська премія — одна з найпрестижніших міжнародних премій, яку щорічно присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або значний внесок у культуру чи розвиток суспільства. Сума премії змінюється залежно від доходів Фонду Нобеля. Торік вона становила 10 млн шведських крон (близько $ 900 000).

Церемонія вручення Нобелівської премії відбудеться в мерії Стокгольма, Швеція, 10 грудня – у річницю смерті Альфреда Нобеля.

Читайте також:
Сергія Жадана висунули на Нобелівську премію з літератури

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна