Мілітарі-бізнес зі Сходу: у Львові десять релокованих підприємців організували спільне виробництво одягу для військових


автор: Марина Ткачук
зі Львівської області
відео автора

Родина Романових – підприємці з Краматорська – останні пів року живе та працює у Львові. Вісім років бізнесмени займалися виготовленням та продажем військової амуніції, мали кілька магазинів у Донецькій області. Однак після початку повномасштабного вторгнення військ РФ Романови прийняли рішення залишити рідне місто. Тепер обшивають ЗСУ вже зі Львова, розвиваючи компанію-мережу “Укрвійськторг“. Але не самі, а з такими самими колегами-переселенцями зі сходу. Це і називається успішна релокація.

“Перший час після 24 лютого ми просто роздавали наш товар – відчинили двері магазинів і запрошували військових, бійців ТрО, щоб вони брали усе необхідне. А коли товар став закінчуватися, коли почастішали обстріли Краматорська й “прильоти” стали дедалі ближчими, ми приняли рішення – виїжджати”, – згадує Геннадій Романов.

Свого часу він проходив навчання і тренінги як підприємець у Львівській школі керівників бізнесу. Тож саме львівські ментори й запросили краматорця переїхати на захід України та перевезти свій бізнес сюди.

Тут, у Львові, Геннадій познайомився з іншим підприємцем зі сходу – Михайлом Богданом. Раніше він у Маріуполі мав кілька магазинів із продажу харчових продуктів, але все втратив і дивом зміг із сім’єю вибратися з окупованого міста.

Тепер Богдан із Романовим – бізнес-партнери, мають у Львові магазин, де продають військову амуніцію.

Геннадій та Михайло потрапили до числа підприємців, яким Львівська школа керівників бізнесу допомогла релокуватися на захід України та яких під своїм крилом об’єднала у єдиний кластер.

Відтепер десять підприємців із Маріуполя, Краматорська, Слов’янська, Покровська ведуть спільний бізнес. Це майстри швацької справи, виробники взуття та IT-компанія, яка надає сервісні послуги релокованим підприємцям.

Створене ними підприємство “Укрвійськторг” виготовляє військову амуніцію, шиє одяг та взуття для ЗСУ. І має власну мережу магазинів, де продає свою продукцію.

Засновник Львівської школи керівників бізнесу, президент Всеукраїнської асоціації керівників бізнесу Руслан Бельтюков, каже, що вони зважилися на певний економічний експеримент, із залученням власних інвестицій, та результатом задоволені:

“Укрвійськторг” завантажений роботою на 300%.

Мережа вже доросла до 11 магазинів із військовим одягом та взуттям, за кілька місяців підприємство запустило власні три нові торгові марки.

“Це вже не просто відновлення бізнесу – це його масштабування та збільшення, – каже Руслан Бельтюков. – Ми плануємо розширювати виробництво і розглядаємо можливість об’єднати навколо цієї мережі близько 50 підприємств. Це вже буде невеличка агломерація. Запрошуємо до співпраці й інших підприємців. Ми намагаємося реалізувати те, чого не робили ще інші”.

За офіційною статистикою, саме на Львівщині нараховується найбільше релокованих підприємств – 193.

Завдяки релокації вдалось створити 4,5 тисячі нових робочих місць.

Серед релокованих підприємств значна кількість у галузі машинобудування, легкої промисловості, металообробки, торгівлі, харчової та хімічної промисловості.

Читайте також:
На Львівщині запрацювали понад сотню релокованих підприємств:
голова ОВА похвалився трьома інструментами

Проєкт “Зберегти Україну” реалізується за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.