Псевдореферендуми на окупованих територіях: пропагандисти вже намалювали результати. ЯКІ НАСЛІДКИ

Російська пропаганда вже “намалювала” приблизні результати так званого “рефрендуму” про входження до складу Росії окупованих території Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей, що триває до 27 вересня.
Вони базуються на такому самому фейковому соціологічному опитуванні ВЦИОМ і становлять 87-97% “за”. Ці цифри в перший день незаконного голосування, 23 вересня, публікує російське урядове інформагентство “РИА “Новости”.

Імітація так званого “голосування” передбачене протягом п’яти днів – до 27 вересня. В останній день, вівторок, воно пройде на виборчих дільницях, а в попередні дні окупанти і колаборанти ходять зі скриньками по прибудинкових територіях, “за заявами додому”, демонструють фейкове волевиявлення в Москві, Севастополі тощо.

Окупанти чомусь вважають, що сфальсифіковані результати голосування в окупованих районах можуть визначити політичний вибір всіх областей, включно з підконтрольними Україні територіями Донеччини, Запоріжжя, Херсонщини тощо.

У Запорізькій та Херсонській областях питання в бюлетені записано так: “Чи підтримуєте ви вихід зі складу України, утворення області як самостійної держави та входження до складу Росії?”, а в ОРДЛО – “Ви за входження до складу Росії на правах суб’єкта Федерації?”

Як пише херсонське видання “Мост“,у Генічеську до участі у “референдумі” зганяють працівників комунальних підприємств.

У Скадовську всіх, хто працює в так званих комунальних підприємствах та установах, також змушують прийти на дільниці і проголосувати, розповів “Суспільному” міський голова Олександр Яковлєв.

За інформацією місцевих телеграм-каналів, також у ряді населених пунктів області (Херсон, Гола Пристань, Брилівка, Качкарівка, Олешки та ін.) окупанти з самого ранку обходять домівки з урнами та бюлетенями для голосування.

Російський “референдум” у Херсоні проходить за участі озброєних людей. За інформацією джерела, озброєних людей, які кличуть херсонців на “референдум”, помітили у центрі міста. Вони ходять по всіх квартирах.

“Дільниці” для голосування на псевдо-референдумі забиті лише представниками рашистських ЗМІ.

Рух спротиву російській окупації “Жовта стрічка” закликає херсонців ігнорувати російський “референдум” і не відчиняти нікому двері.

Активісти руху “Жовта стрічка” викладають інформацію про місця проведення «референдуму» в Херсоні та особисті дані так званих голів “виборчих комісій”.

Андрій Клочко, який є колишнім “гауляйтером” Генічеського району Херсонщини, чомусь проголосував на “референдумі” у Севастополі.

Значення і наслідки

Враховуючи, що проведення референдуму тягне за собою дуже серйозні наслідки, особам, які приймають в ньому участь, необхідно розібратися в основних поняттях, принципах проведення референдуму, правових підходах, юридичних наслідках і, в тому числі, в юридичній відповідальності за участь в очевидно незаконних референдумах.

Перше питання, яке необхідно усвідомити для себе – на підставі якого законодавства має проводитися відповідний референдум на території, зокрема, Запорізької та Херсонської областей. Відповідей може бути дві: 1) за українським законодавством, 2) за російським.

Відповідь на це питання дуже чітко надав президент російської федерації, який 25 травня 2022 року видав указ «Об упрощённом порядке предоставления гражданства россии жителям Херсонской и Запорожской областей Украины».

Тобто путін в своєму указі визнає, що територія Запорізької та Херсонської областей являється територією України. Територія України – це сукупність факторів, які визначають відношення до України. Це не тільки фізична одиниця на карті світу чи на карті Європи. В Україні діє українська юрисдикція українського законодавства. Тому цілком очевидно, що відповідь на це питання така: проведення референдуму на території Херсонської області України може відбуватись виключно за законодавством України.

Наступне питання, яке також треба для себе з’ясувати, яким законодавством регулюється проведення референдуму, які референдуми є і, що вони собою представляють, на підставі яких принципів проводяться.

Перше, стаття 72 Конституції України передбачає, що питання про зміну територію України вирішуються виключно всеукраїнським референдумом. Що це означає? Це означає, що кожен громадянин України має право і повинен висловитися про долю тієї чи іншої території, і тільки такий порядок відокремлення такої території буде вважатися законним, як і створення будь-яких держав або квазі – держав потім на його території. Відокремлення територій на місцевому (внутрішньообласному) референдумі, який зараз планується, законодавством України не передбачено. Більш того, відсутній закон про проведення місцевого референдуму, проект якого неодноразово подавався та розглядався в раді, останній раз у 2021 році. Але на сьогодні такий закон не прийнятий, тобто закону, згідно якого міг би бути проведений референдум, на сьогодні не існує. І це одна з головних перепон, яка очевидно робить проведення референдуму незаконним.

Далі, на що необхідно звернути увагу. Що говорить українське, європейське та навть російське законодавство про легітимність та законність референдуму у частині кількості жителів, які повинні приймати участь в референдумі? Справа в тому, що законодавець визначив, що у вирішенні таких важливих питань як відокремлення будь-яких територій, тим більше створення на їх основі в подальшому якихось держав, в усіх цивілізованих країнах має брати участь більше 50% населення, яке проживає на тій чи іншій території. І в цьому є, мабуть, якийсь сенс, оскільки це дуже важливе питання, бо стосується кожного громадянина. Тому 50%+1%.

Яку ситуацію сьогодні бачимо ми на території Херсонської області? Ми розуміємо, що на сьогодні за офіційними повідомленнями посадових осіб Нової Каховки з Нової Каховки виїхало 65% жителів. Тобто в референдумі там будуть приймати участь 35%, що вже прямо суперечить нормам законодавства в частині легітимізації, тобто визнання законними результатів референдуму на тій чи іншій території. За спостереженнями всіх, хто знає, на сьогодні в Херсоні залишилося менше половини жителів, вже всі представники влади про це говорили. Більш того, діюча тут псевдовлада, яку призначила російська федерація, також це розуміє.

Невипадково з цього приводу були неодноразові оголошення накшталт таких – хто до 1-го жовтня не повернеться в Херсон – квартири таких людей будуть націоналізовані, що саме по собі є юридично неграмотним, оскільки такого поняття як «націоналізація» немає ні в російському законодавстві, ні в українському, є поняття «приватизація». Але тим не менше страх, що хтось зрозуміє, що це незаконно, присутній, і саме тому сюди намагаються зігнати якихось людей. І саме тому зараз не випускають людей (чоловіче населення) на підконтрольні території через пропускні пункти. Тому в цій частині проведення референдуму також однозначно є незаконним.

Далі – одним з найголовніших критеріїв, за яким визначається, в тому числі, законність проведення референдуму, є вільне волевиявлення. Вільне волевиявлення на пряму пов’язане з безпекою громадян, які готуються йти приймати участь в референдумі. Наприклад, навість ст. 7 профільного закону російської федерації по проведенню референдуму прямо забороняє проведення референдумів в період воєнного та надзвичайного стану. Всім відомо, що наразі на території Херсонської області проводяться бойові дії і йде справжня війна, яку можна називати як завгодно- спецоперація, інші якісь дії. Але насьогодні всім очевидно, що в умовах, коли ти йдеш на виборчу дільницю, а в тебе може прилетіти ракета -неважливо з чиєї сторони, то така безпека не забезпечується, і такий міжнародноприйнятий принцип проведення референдуму в безпечний період не дотримується. Навіть в російському законодавстві є посилання на те, що і на протязі трьох місяців після закінчення такого періоду, тобто коли всі приходять в себе психологічно, референдум не проводиться. Тому і в цій частині проведення референдуму також є незаконним.

Далі – ми говоримо про те, що проведення будь – якого референдуму, підготовка до нього, має здійснюватися не лише владою чи то псевдоорганами Вона повинна бути публічною, гласною, тому що це дуже важливе питання і про нього повинні знати жителі певного регіону. Як правило, у всіх нормативних документах, у всьому європейському законодавстві, є норми про необхідність попередження про проведення референдуму, вони визначені в межах від місяця до двох місяців. Тобто це той період, коли люди дізнаються про проведення референдуму, повертаються в місця свого постійного проживання, не планують відпустки і відрядження, бо це важливо, важливо прийняти участь в цьому референдумі. В цей час люди знайомляться з питаннями, які виносяться на референдум, аналізують для себе – яке рішення прийняти і потім його приймають.

Як приклад – абсолютно випадково, абсолютно із якихось ЗМІ, у нас говорять, що позавчора оголосили про проведення референдуму, проведення якого починається начебто вже завтра і сьогодні лише з’явився бюлетень, в якому виявляється стоять наступні питання. Перше – про те, щоб відокремитися від України. Друге – створити якусь державу. Про яку державу йде мова – ніхто не говорить -Таврійська народна республіка, Запорізька народна, Донецька, Херсонська -чи яку назву буде мати ця держава? Хто ввійде до її складу? Як вона буде виглядати і т.д.? І третє – приєднання цієї держави до російської федерації.

Скріншот з відео

Зверніть увагу на юридичну конструкцію, коли три питання об’єднуються в одне – абсолютно очевидним є те, що для того, щоб приєднати щось до російської федерації, другим пунктом треба створити спочатку якусь державу. Неможна три в одному робити. Спочатку треба проголосувати за одне – вийти зі складу, потім створити якусь державу з якоюсь назвою, гербом, прапором, всіма атрибутами і потім окремий референдум, коли ця держава, її жителі проголосують за приєднання до іншої держави. Але вирішувати три в одному, не створюючи ніякої держави, це юридичний абсурд, юридичний фейк.

Більш того, оголошення за три дні, коли люди не знають що за референдум, хто його ініціював, в зв’язку з чим він проводиться, на підставі якого законодавства без проведення широкої роз’яснювальної роботи, а з поясненням лише про те, що ми тут жили, вили, нам хунта заважала жити нормально, хоча всі процвітаючи жили до початку військових дій 24 числа, то це також критерій абсолютної повної незаконності даного референдуму.

Далі, одним із головних принципів проведення будь- якого референдуму, будь яких виборів є присутність міжнародних спостерігачів, які контролюють діяльність виборчих комісій- незалежних спостерігачів, підготованих, які мають досвід, як мінімум юридичну освіту. А які спостерігачі запрошені, з яких європейських країн? Ми про це нічого не знаємо. Ми розуміємо, що законних спостерігачів немає і не буде. І це також ставить під питання законність проведення даного референдуму.

Далі – результати будь-яких виборів, будь -якого референдуму з юридичної точки зору можуть бути оскаржені в суді. Але на сьогоднішній день з Херсону виїхало більше половини жителів, і вони виїхали доречі в Україну, які точно як мінімум не знають про проведення референдуму, вони знають про його незаконність і у них є всі підстави оскаржити це в суді. Тільки питання – в якому суді, якщо в Херсоні робота всієї судова гілка влади заблокована в зв’язку з проведенням бойових дій? Тому це також критерій незаконності, неможливість оскарження референдуму як однієї з форм вибору громадян в суді. Тому з цієї точки зору референдум також незаконний.

Таким чином, абсолютно бігло, абсолютно тезисно ми сформулювали основні підходи, як юристи, незаконності проведення даного референдуму. Я упускаю ту юридичну кримінальну відповідальність посадових осіб комісій, які виявили бажання приймати участь в проведенні цього референдуму. Я упускаю юридичну відповідальність інших осіб – тих же громадян, які підуть і проголосують. Проте ми маємо пам’ятати, які наслідки – загальноприйняті, загальноєвропейські, міждержавні, міжнародно – правові існують у всьому цивілізованому світі.

В першу чергу – це невизнання нормами міжнародного права відповідних псевдореферендумів , до яких неможливо застосувати термін «законодавчий, реальний референдум», оскільки він незаконний. Це фейковий псевдореферендум, з фейковими правовими наслідками, коли їх не визнає ні одна країна цивілізованого світу. По- друге, особи, які в подальшому будуть проживати за результатами цього псевдореферендуму на псевдодержавних територіях або незаконних територіях, приєднаних до російської федерації, вони будуть обмежені в правах з точки зору норм міжнародного права. Це неможливість скористатися банківською системою, це неможливість отримання віз і ще багато чого ви можете дізнатися за наслідками референдумів Криму- куди вони можуть подорожувати, де їм відкривають візи, як вони можуть проводити банківські операції. Те ж саме стосується ДНР, ЛНР та інших псевдобананових республік.

Тобто людина отримує негативні наслідки, а інколи ще й кримінальну відповідальність, сторожові листи за територію російської федерації, можливість бути затриманим, бути притягнутим до кримінальної відповідальності.

І мабуть останній, також не менш важливий аспект. Люди, які прожили якусь частину життя в цивілізованій країні, йдучи на очевидно незаконний референдум, мають усвідомлювати, що вони несуть як мінімум моральну відповідальність перед іншими громадянами, які люблять свою країну, живуть з усвідомленням того, що ця територія рано чи пізно (як Азербайджан свою незаконно захоплену територію на території Вірменії через 30 з лишнім років звільнив) буде звільнена. Незаконно анексована Австрія Німеччиною була звільнена в кінці кінців і повернулася до початкового стану. Всі особи, які були зрадниками, будуть притягнуті до кримінальної відповідальності. Це перше. А друге – ми несемо моральну відповідальність перед іншими громадянами України, перед своїми дітьми, друзями, перед загиблими, сім’ями загиблих, які воюють в теперішній час за незалежність України.

Тому абсолютно очевидно, що цей референдум як мінімум незаконний, що його треба ігнорувати – або заперечувати в бюлетні шляхом проставлення відповіді, або відмовою від голосування, або виїздом зі своєї території, з місця постійного проживання.

Читайте також:
У день проведення “референдуму” в центрі Мелітополя пролунав сильний вибух, – мер

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна