Фейкова ДРГ в Херсоні: Україна розкрила деталі інсценування зі стріляниною

Пропагандисти РФ в окупованому Херсоні повідомили, що ввечері 17 вересня в центрі міста нібито “сталася сутичка між частинами російських збройних сил і невстановленою групою осіб”. Українська сторона назвала ці події інсценуванням та провокацією.

Цього дня Херсон мав би святкувати День міста. Святкувань не було, натомість увечері в Херсоні прогриміли чотири потужні вибухи. Стрілянину на вулицях чули о 20:15 – 20:20; її звуки оприлюднило видання “Мост”.

За повідомленнями російських пропагандистів, стріляли в районі перехрестя вулиці Іллюші Кулика та проспекту Ушакова. Інші пропагандисти написали про “ДРГ” та стрілянину в районі залізничного вокзалу.

Як заявляла окупаційна Херсонська “військова адміністрація”, нападники нібито були вбиті, а жертв серед військ РФ і мирних жителів немає, “істотних матеріальних збитків місту та його мешканцям не зафіксовано”.

Видання “Мост” натомість коментує: “Внаслідок влаштованого окупантами шоу зі стріляниною пошкоджена контактна мережа тролейбусного маршруту №1 – найпопулярнішого в Херсоні.

Також під час стрілянини зник інтернет від провайдера “Норма4”: ймовірно, під час зйомок окупантського “бойовика” пошкоджене обладнання.

Також знищена вітрина магазину одягу на проспекті Ушакова.

А там, де вчора йшли “бої”, люди знаходять набої. Тому хочеться вірити, що недолугі “тіктокери” не загубили щось на кшталт гранати. (…)

Окупанти не досягли мети своєї провокації: херсонці не злякалися, а стали ще більше ненавидіти загарбників, які перетворили життя мирного міста на пекло.

До того ж росіяни вкотре показали, що вони не вміють навіть нормально зробити пропагандистське шоу. Бо “журналісти” одного російського медіа чомусь вирішили використати “актора” – “мешканця Херсона”, який їхав на велосипеді по місту, коли нормальні херсонці вже сидять вдома. Його (…) зіграв чоловік, який, зі слів знайомих, “топить за рашку”. А кореспондент іншого медіа коментував події без бронежилета і каски, перебуваючи від епіцентру “перестрілки” на відстані пострілу.

Тому, коментуючи в мережі вечірній інцидент, чимало херсонців ставили риторичне питання: на яких йолопів розраховане це шоу?”

Здогадно, стрілянину інсценували “кадировці”, щоб показати свою “дієвість” на окупованих територіях.

Заступник директора Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов, який моніторить ситуацію на Херсонщині, написав з цього приводу в фейсбуці: “От мені справді цікаво, у Кадирова є режисер-постановник в штаті його підрозділів? [Щойно] в Херсоні самовидці фіксують багато кадирівських чеченців. одразу виходить сюжет про їх “героїчну боротьбу”.

“Ідея. Треба домовитися за невеликий прайс з кадирівцями, щоб попередили наступного разу, коли вони будуть знімати свої постановочні відео про бої в Херсоні. Тоді в місто зі значно меншими проблемами зайдуть справжні наші ДРГ, зі словами: “Ми на ефір до Кадирова”, – додав експерт.

На думку представниці ОК “Південь” Наталії Гуменюк, це були російські провокації, аби зашкодити іміджу ЗСУ.

“Провокації зі стріляниною посеред Херсона, провокації з вибухами та інше, що вони висвітлюють, в першу чергу, на своїх пропагандистських каналах – на це треба звертати увагу. Якщо подія ще не завершилася, а вже кореспондент окупаційного ТБ у вирі подій – робіть висновки”, – сказала Гуменюк в ефірі телемарафону.

Нагадаємо, 10 вересня Генштаб ЗСУ повідомляв у зведенні, що на Херсонщину привезли понад тисячу “кадировців”.

Читайте також:
ГШ підтвердив знищення в Херсоні 180 російських військових

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна