Ескалація між Азербайджаном і Вірменією: Єреван звернеться до Росії, ОДКБ і ООН

Вночі Вірменія заявила про обстріл своїх прикордонних населених пунктів з боку Азербайджану – ескалація триває.

Єреван вирішив звернутися до Російської Федерації, Організації договору колективної безпеки та ООН із вимогою вжити заходів.

Про це в вівторок, 13 вересня, інформує “Європейська правда”.

Згідно з повідомленням міністерства оборони Вірменії, обстріл почався близько 00:05 за місцевим часом. Єреван стверджує, що азербайджанська сторона застосовує артилерію і вогнепальну зброю великого калібру, а також безпілотники.

На терміновому брифінгу речник міноборони Вірменії Арам Торосян заявив, що під обстріли потрапили населені пункти на різних напрямках, а удари Азербайджану нібито завдаються і по об’єктах цивільної інфраструктури. Він також підтвердив інформацію про загиблих і поранених з вірменського боку.

Своєю чергою міністерство оборони Азербайджану заявило, що твердження вірменської сторони про нібито обстріли цивільного населення “не відображають дійсності” та є дезінформацією.

“У відповідь на провокації Вірменії здійснюються локальні контрзаходи проти законних військових цілей, які є вогневими точками. Заходи у відповідь мають малий масштаб і є точковими, а також спрямовані на гарантування безпеки азербайджанських кордонів і придушення провокацій Вірменії”, – йдеться в поширеному повідомленні.

Пізніше там назвали “маячнею” повідомлення вірменських ЗМІ про нібито вторгнення на територію Вірменії.

На тлі ескалації прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян провів телефонну розмову з президентом РФ Володимиром Путіним, президентом Франції Емманюелем Макроном і державним секретарем США Ентоні Блінкеном. Останній закликав сторони до негайного припинення вогню.

Крім того, Рада безпеки Вірменії провела екстрене засідання у зв’язку із ситуацією на кордоні й ухвалила рішення звернутися до Росії у межах договору про дружбу, співробітництво і взаємну допомогу, Організації договору колективної безпеки і Ради Безпеки ООН.

Станом на ранок вівторка, обстріли на азербайджансько-вірменському кордоні тривають.

Читайте також:
Військові Азербайджану зайняли місто Лачин, яке 30 років контролювала Вірменія

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна