Хрестовий похід: що означає тактичний знак, під яким іде в контрнаступ українська техніка

Мишко Адамчак
доброволець батальйону “Госпітальєри”, музикант гурту “Кораллі”

(FB)

Тактичний знак, під яким йде в контрнаступ вся українська техніка. Рівнокінцевий хрест має назву “катакомбний” або “знамення перемоги”.

Так, на українських землях білий рівнокінцевий хрест історично вважається хоругвою козацтва.

Він також розміщувався на прапорі гетьмана Богдана Хмельницького. Зокрема його зображено на прапорі 1651 року, який зберігається у Стокгольмському музеї.

А це зі світової історії. За часів римського імператора Костянтина (306-337 рр. н.е.) такий хрест став знаменням перемоги.

За легендою, тоді ще язичник Костянтин у 312 році перед битвою зі своїм суперником Максенцієм, правителем Італії, мав видіння Христа (“Під цим знаком переможеш”). Він звелів своїм воїнам нанести зображення рівнокінцевого хреста на щити, після чого здобув перемогу.

Незабаром своїм Міланським едиктом (313 р.) Костянтин дозволив сповідування християнства в цілій Римській імперії. Відтоді цей хрест символізує торжество християнства над язичництвом.

Маємо пам’ятати, що будь-який контрнаступ супроводжується важкими втратами і дається великою ціною, але наша перемога неодмінно буде!

Читайте також:
Сирський, Ковальчук, Драпатий та інші: хто отримав у Раді Хрест бойових заслуг

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна