У Празі пройшла велика проросійська демонстрація

Близько 70 тисяч чехів зібралися в центрі Праги на демонстрацію протесту проти дій уряду, а також із вимогою зближення з Росією.

Про акцію в суботу, 3 вересня, інформують Ceske Noviny.

“Збори на Вацлавській площі проходять мирно, і нам поки що не доводилося вирішувати якихось серйозних проблем. За нашими оцінками, кількість учасників на 14:30 становить близько 70 000 осіб”, – повідомила поліція у Twitter.

Багато демонстрантів мали прапори Чехії, плакати проти ЄС, НАТО, прем’єр-міністра Петра Фіали та проти відмови уряду Чехії співпрацювати з Росією. На площі стояли стенди та прапори Комуністичної партії Чехії та євроскептичного руху “Триколор”.

Організатори акції вимагають відставки уряду. Демонстрація відбулася наступного дня після того, як парламент Чехії не підтримав вотум недовіри уряду Петра Фіали.

“Чеській Республіці потрібен чеський уряд. Уряд Фіали може бути українським, можливо, брюссельським, але точно не чеським”, – сказала глава “Триколору” Зузана Майєрова-Заграднікова.

За її словами, уряд має знизити податки, у тому числі ПДВ, і скасувати антиросійські санкції, які завдають шкоди чеським бізнесменам. Вона також вимагає припинити постачання зброї до України.

Прем’єр Фіала заявив, що ця демонстрація ініційована силами, які заявляють про свою проросійську позицію та виступають проти інтересів Чехії.

“Зрозуміло, що російські пропагандистські та дезінформаційні кампанії з’являються на нашій території неодноразово, і хтось просто піддається їм”, – сказав Фіала.

“Тлумачення подій, які я мав можливість бачити досі, вказують на різко проросійські настрої, і, на мій погляд, це не відповідає інтересам Чехії та наших громадян”, – додав Фіала.

Читайте також:
“Москва впаде, народи будуть вільними!” У Чехії відбувся форум корінних народів Росії, що прагнуть самовизначення

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна