Окупанти відновили меморіал на Савур-могилі, додавши “захисників ДНР”

Російські окупанти відновили меморіал на кургані Савур-Могила у Шахтарському районі Донецької області, зокрема зруйнований у 2014 році пам’ятник “Солдат Перемоги”.

Втім, як повідомляють російські пропагандисти, композиція меморіалу зазнала певних змін: окрім фігур радянських солдатів, у ній тепер фігурують і семеро “захисників республіки” – бійців незаконних формувань так званої “ДНР”, які були ліквідовані українськими військами під час боїв за Савур-Могилу 2014 року.

Встановлення центральної фігури комплексу, дев’ятиметрового “Солдата Перемоги”, завершилося 30 серпня.

Як стверджують у “російському військово-історичному товаристві”, що вело роботи на кургані спільно з військово-будівельним комплексом міноборони РФ, тепер солдат виготовлений із бронзи, а не з чавуну, як раніше.

Урочисте відкриття меморіалу заплановане на 8 вересня – День звільнення Донбасу від нацистських загарбників.

В окупаційній адміністрації Донецька традиційно очікують на святкуванні тисячі гостей.

До слова, пропагандисти держави-агресора не втомлюються в кожному повідомленні по цю місцевість нагадувати “повір’я місцевих мешканців”, згідно з яким нібито “коли на Савур-Могилу повернеться “Солдат Перемоги”, війна закінчиться”.

Перед пам’ятником “солдату перемоги” горітиме “вічний вогонь” – кому-кому, а Росії газу не шкода

Довідково: 
Савур-Могила — це височина у східній частині Донецької області, висотою 277,9 м над рівнем моря, за 12 км на південь від міста Сніжне. Розташована на потрійному стику меж Луганської, Донецької областей та державного кордону України (Ростовська область РФ).
Перебуває в межах регіонального ландшафтного парку “Донецький Кряж”.
На Савур-Могилі у 1969—1975 роках було споруджено меморіальний комплекс на честь радянських військових.
У 2014 році була захоплена терористичною організацією “ДНР” та була місцем активних боїв під час проведення (на той час) антитерористичної операції. В липні 2014 року висота почала відігравати ключову роль під час блокування терористами “ДНР” сил АТО.
21 серпня 2014 року стела зазнала руйнівного впливу артилерійських ударів та остаточно впала.
У березні ватажки “ДНР” заявили, що хочуть накрити меморіальний комплекс на Савур-могилі скляними саркофагами. Втім, після офіційного долучення до проєкту Російської Федерації меморіал було вирішено відновлювати.

Зруйнована стела Савур-могили після боїв за Донбас 2014 року

Читайте також:
Розвідник із 95 бригади ДШВ Леонід Карпенко: Під Савур-могилою росіяни тікали від нас соняшниковими полями

Начальник ліцею Богуна генерал Ігор Гордійчук: Про війну з Росією замислився після приходу до влади Путіна

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна