“Україна повертає своє”: що відомо про наступ на Херсонщині

У вечірньому зверненні 29 серпня президент Володимир Зеленський не оприлюднював подробиці наступу ЗСУ на Херсонщині, але заявив, що “Україна повертає своє”.

“Україна повертає своє. І буде повертати Харківщину, Луганщину, Донеччину, Запоріжжя, Херсонщину, Крим, обов’язково – всю нашу акваторію Чорного й Азовського морів – від Зміїного до Керченської протоки. Це буде. Це наше. І так само, як це розуміє наше суспільство, я хочу, щоб це розуміли й окупанти. Не буде їм місця на українській землі”, – сказав Зеленський у День пам’яті загиблих захисників України.

Він дав зрозуміти, що прийнято рішення наразі не коментувати події на Південнобузькому напрямку.

“Хтось хоче знати, які в нас плани? Ви не почуєте конкретики від жодної справді відповідальної особи. Бо це війна. І так – на війні.
Але окупанти мають знати: ми гнатимемо їх до кордону. До нашого кордону, лінія якого не змінювалась. Окупанти її добре знають”, – заявив президент.

“Якщо вони хочуть вижити – російським військовим настав час тікати. Їдьте додому. Якщо ви боїтеся повертатись до себе додому в Росію – що ж, хай такі окупанти здаються в полон, і ми гарантуємо їм виконання всіх норм Женевських конвенцій”, – додав він.

Контекст

Уранці 29 серпня оперативне угруповання “Каховка” заявило, що ЗСУ прорвали першу лінію оборони росіян на Херсонщині.
Згодом начальниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк підтвердила, що “ми вже зараз маємо сили і можливості розпочати наступальні дії на кількох напрямках, що зараз і відбувається”, і “на певних ділянках вже прорвано перший рубіж оборони”. Також речниця наголосила, що підрозділи окупантів, сформовані з бойовиків псевдореспублік, опинившись без підтримки десантників, почали втікати зі своїх позицій.

Пізніше з’явилися повідомлення про те, що ГШ ЗСУ розпорядився не коментувати події на Херсонщині. Тож про успіхи стратегічного рівня командування ЗСУ заявляти не поспішає.

Увечері канал CNN з посиланням на джерела серед українських військових повідомив, що операція розпочалася вночі, і ЗСУ нібито звільнили вже чотири села (Новодмитрівку, Архангельське, Томину Балку та Правдине). Ця інформація офіційно не підтверджена.

Згодом репортер Foreign Policy Джек Детч опублікував у Twitter головні тези із закритого брифінгу Міноборони США. Пентагон прямо не називає активізацію боїв на Херсонщині “контрнаступом” – наразі це схоже на підготовку.
При цьому США вважають, що Україна набагато ближча до паритету сил на Херсонщині, аніж на Донбасі, і ЗСУ “безсумнівно” погіршили здатність росіян перегруповуватись, вивівши з ладу основні мости. Також США не бачать масштабного передислокування російських сил з Донбасу на південь України.

Читайте також:
Білий дім зреагував на повідомлення про початок контрнаступу ЗСУ на Херсонщині

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна