Супутник зафіксував пожежі поблизу Запорізької АЕС

Супутник зафіксував пожежі поблизу Запорізької атомної електростанції в тимчасово окупованому Росією Енергодарі.

На знімках, які є у розпорядженні “Схем”, можна помітити осередки займання у лісі неподалік АЕС, а також дим над золовідвалом Запорізької ТЕС, розташованої поруч із Запорізькою АЕС.

Супутник Planet Labs 24 серпня зафіксував дим над золовідвалом Запорізької теплоелектростанції.

Про обстріли російськими військами місць зберігання радіоактивної золи днем раніше повідомило Головне управління розвідки Міністерства оборони України. У ГУР пояснили, що йдеться про золу, яка утворюється в процесі роботи теплових електростанцій. У таких відходах висока концентрація отруйних речовин, а рівень радіації щонайменше в 2,5 рази перевищує природний фон. При висиханні зола перетворюється на пил.

«Внаслідок мінометних ударів по золовідвалах утворюються хмари пилу, які розносяться вітром по околицях Енергодара», – йшлося у повідомленні української розвідки.

Такі дії російської армії, зокрема, спричинили повне відключення Запорізької АЕС від енергомережі, повідомили в “Енергоатомі”.

“Через пожежі на золовідвалах Запорізької ТЕС, розташованої поруч із Запорізькою АЕС, двічі відключалась остання (четверта) лінія зв’язку ЗАЕС із енергосистемою України – ПЛ-750 кВ ЗАЕС – «Дніпровська». Три інших лінії зв’язку раніше були пошкоджені під час рашистських обстрілів. Внаслідок цього два працюючих енергоблоки станції відключилися від мережі. Таким чином, дії загарбників спричинили повне відключення ЗАЕС від енергомережі – перше в історії станції. Власні потреби АЕС в електроживленні наразі забезпечуються з енергосистеми України через лінію зв‘язку ЗАЕС – Запорізька ТЕС”, – заявив оператор АЕС.

На супутникових знімках за 24 серпня також можна помітити осередки займання в лісі, що поблизу ЗАЕС.

Читайте також:
Мешканцям Запоріжжя почали видавати йодид калію на випадок витоку радіації на ЗАЕС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна