90% українців довіряють військовим та ветеранам, – соціологія

На думку українців, у суспільстві зараз домінує гордість та вдячність ветеранам, які захищають країну.

Про це заявила Виконавча директорка Українського ветеранського фонду Наталія Калмикова під час презентації соціологічного опитування “Образ ветеранів в українському суспільстві”, яке провели група “Рейтинг” з ініціативи Українського ветеранського фонду Міністерства у справах ветеранів України .

“Ідея опитування народилась тоді, коли зрозуміли, що з початком повномасштабного вторгнення змінилась кількість людей, які проходять службу, а також кількість родин загиблих бійців. Зміни колосальні. Ми періодично будемо проводити такі опитування, щоб розуміти ситуацію, вчасно реагувати змінами та напрацюванням політик підтримки та інформаційних кампаній”, — каже виконавча директорка Українського ветеранського фонду Наталія Калмикова, її цитує пресслужба УВФ.

Наразі 40% опитаних вважають, що рівень зарплати військових, які безпосередньо беруть участь у бойових діях — оптимальний, 32% переконані, що оплата є нижчою необхідного рівня й незначна частина — 11%, вважають її вищою.

“Ключові маркери розуміння образу ветерана уже сформувалося. У середовищі половини українців є близькі, які дотичні до питань війни чи брали в ній участь. Найбільше цих людей серед молоді, які зараз воюють. Це зміна акценту на тому, хто такий ветеран: що це не людина старшого віку, а молоді люди. 46% респондентів асоціюють ветеранів, як учасників АТО (ООС). Проте молодь частіше підтримує стереотип про те що “ветеран” — це учасник Другої світової війни”, — говорить заступник директора Соціологічної групи “Рейтинг” Любомир Мисів.

“90% опитаних українців довіряють військовим ЗСУ, ветеранам нинішньої війни та ветеранам АТО (ООС) 2014-2021 років. 64% опитаних відчувають до ветеранів російсько-української війни вдячність та 50% — гордість”, — додає Мисів.

6-7 серпня 2022 року Український ветеранський фонд спільно з Соціологічною групою “Рейтинг” провів опитування серед українців, щодо розуміння суспільством образу ветеранів. Вибіркова сукупність: 1000 респондентів. Метод опитування: CATI. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 3.1%.

Читайте також:
98% українців упевнені в перемозі у війні, – соціологія

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна