Палкі вітання, Росіє, або Символізм дня 9 серпня

Сергій Борщевський
письменник, дипломат, експерт Центру дослідження Росії

Розповів іспаномовним слухачам РТБ “Марті” (Маямі, США) про останні події, і серед них про вибухи і втрату рашистами дев’яти літаків на аеродромі неподалік села Новофедорівка Сакського району в окупованому Криму.

Розповідав, а сам згадав історію, якій уже тридцять п’ять років. 28 травня 1987 року, перетнувши перед тим повітряний кордон СССР над Латвією та проминувши зони трьох округів радянської протиповітряної оборони, неподалік московського Кремля приземлився невеликий приватний літак, пілотований молодим громадянином ФРН Матіасом Рустом.

Я тоді працював у Спілці театральних діячів України, а поруч з моєю роботою на вулиці Ярославів Вал розташовувалося Генеральне консульство Польщі. Я приятелював з віце-консулом з питань культури Юзефом Фіялом, і разом ми здійснили чимало цікавих та корисних проектів, серед яких виставки та сеанси польського кіно в Будинку актора, приїзд до Києва видатного польського актора Тадеуша Ломницького та інші. А ще з паном Юзефом часто разом пили каву.

Буквально через день після приземлення Руста пан Юзеф запросив мене до себе і за кавою спитав: – А знаєш, чому радянські пропустили німця? І сам же відповів найсвіжішим анекдотом: – Бо раніше вони пили відкрито і бачили небо, а тепер (тобто в добу започаткованої КПСС кампанії боротьби з алкоголізмом) п’ють потайки, похиливши голови, і неба не бачать.

Можливо, в російській армії досі п’ють так, що неба не бачать? Хтозна. Але пригода з Рустом мала тоді гучні наслідки. З посад були звільнені міністр оборони і командувач ППО, а загалом до відповідальності притягалися понад тридцять офіцерів та генералів. Нинішня пригода на аеродромі біля Новофедорівки теж дає підстави для кадрових чисток.

А вишенькою на торті є та обставина, що пригода сталася 9 серпня, коли в РФ відзначався День воїнської слави Росії. До того ж саме в цей день 1999 року президент Борис Єльцин відправив у відставку прем’єр-міністра Сєргєя Степашина і призначив на його місце тодішнього директора ФСБ Путіна, з чого й почалося сходження плюгавого на російський владний олімп.

Одне слово, такий знаменний день, а тут Новофедорівка…

Наші палкі вітання, Росіє!

Читайте також:
“Полк припинив існування”: в мережу виклали фото розбомбленого аеродрому росіян у Саках


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна