Тихановська заявила про створення перехідного уряду Білорусі

Лідерка об’єднаної білоруської опозиції Світлана Тіхановська на конференції “Нова Білорусь”, присвяченій другій річниці масштабних антиурядових протестів, оголосила про створення “колективного виконавчого органу” – Об’єднаного перехідного кабінету.

Про це у вівторок, 9 серпня, повідомляє білоруське видання “Зеркало”.

“Це колективний виконавчий орган, який щодня працюватиме на головні цілі – захищати незалежність і суверенітет Республіки Білорусь, представляти національні інтереси Білорусі, здійснити фактичну деокупацію нашої країни, відновити конституційну законність і порядок, розробити та реалізувати заходи щодо припинення незаконного утримання влади, забезпечити транзит влади від диктатури до демократії, створити умови для проведення чесних та вільних виборів, розробляти та виконувати рішення, необхідні для досягнення демократичних змін у Білорусі.

І в результаті цього мають бути звільнені усі політв’язні“, – пояснила Тіхановська.

Вона додала, що склад Об’єднаного перехідного кабінету Білорусі схвалюватиметься Координаційною радою білоруської опозиції, але в умовах війни та загрози втрати суверенітету країни перші призначення будуть тимчасові – строком на шість місяців.

Тихановська призначила Павла Латушка представником кабінету з транзиту влади, Олександра Азарова – представником із відновлення правопорядку, Валерія Ковалевського – представником із закордонних справ, а Валерія Сахащика – представником із оборони та нацбезпеки.

Ідея створення перехідного уряду Білорусі обговорювалася в перший день конференції “Нова Білорусь”.

Лунала також пропозиція усунути тих, хто “відповідальний за провали та порушення”.

Читайте також:
США ввели санкції проти сотні топчиновників Білорусі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна