У Гельсінкі демонтували подарований СРСР пам’ятник “Мир у всьому світі”

У столиці Фінляндії демонтувати отриманий у подарунок від СРСР в 1989 році пам’ятник “Мир у всьому світі”.

Про це в понеділок, 8 серпня, інформує сайт Yle.

Демонтаж пам’ятника був заздалегідь складним через його значну вагу, але зрештою процес минув без проблем. На його місці міська влада має намір обладнати тротуар.

Пам’ятник належить Художньому музею Гельсінкі і буде доставлено на склад у регіоні Східна Уусімаа. Через великі розміри його планують перевезти з Гельсінкі морем баржею.

Влада міста та Гельсінський художній музей вирішать остаточну долю монумента пізніше.

Гельсінкі отримав пам’ятник від Москви 1989 року. Для громадськості його відкрили 1990-го. Уже тоді пам’ятник викликав багато дискусій.

Він сильно постраждав, коли троє студентів облили його смолою та пір’ям у 1991 році. Молодь хотіла показати, що подарована статуя з Радянського Союзу не підходить Гельсінкі.

Робота радянського скульптора Олега Кирюхіна зображує групу людей, які несуть над собою земну кулю.

Суспільна дискусія про доречність пам’ятника також розгорілася в останні місяці після нападу Росії на Україну. Навесні на постамент нанесли напис “світові гроші”, а до рук людських фігур пам’ятника вклали прапори України.

Читайте також:
Після початку вступу Фінляндії до НАТО Росія раптово відвела свої війська від кордону

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна