У Росії настав дефолт за зовнішнім боргом вперше з 1918 року, – Bloomberg

У ніч на 27 червня в Росії вперше з 1918 року стався дефолт із суверенних боргових зобов’язань в іноземній валюті.

Про це пише агентство Bloomberg.

За даними агентства, напередодні минув пільговий період для виплати близько 100 мільйонів прострочених платежів за держоблігаціями, і у разі неплатежу останній термін вважається подією дефолту.

Bloomberg зазначає, що цей дефолт стався вперше з 1918 року і став «кульмінацією дедалі жорсткіших західних санкцій, які перекрили шляхи платежів закордонним кредиторам».

«Це похмура ознака швидкого перетворення країни на економічного, фінансового та політичного вигнанця», – зазначає агентство, оскільки валютні резерви Центробанку РФ заморожені, а найбільші банки відрізані від світової фінансової системи.

Проте, як наголошує Bloomberg, дефолт поки що носить в основному символічний характер і мало що означає для росіян.

У матеріалі йдеться про те, що Росія водночас заявляє про наявність коштів на покриття будь-яких рахунків. Минулого тижня вона оголосила, що перейде на обслуговування свого непогашеного суверенного боргу в розмірі 40 мільярдів доларів у рублях, оскільки нинішню ситуацію з іноземною валютою «штучно створив Захід».

Що це означає?

У неділю сплив термін платежу за позикою обсягом 100 мільйонів доларів. Після введення санкцій Росія більше не може здійснювати виплати у доларах. За заявою мінфіну РФ, Москва сплачує борг у повному обсязі у рублях. Однак європейський банк Euroclear, через який проводяться платежі, не може конвертувати їх у валюту, тож кредитор їх не отримує.

Платіж мав бути зроблений ще 27 травня. Цього не сталося, але позичальник має право погасити борг протягом наступних 30 днів.

Якщо після цього терміну кредитор не отримає платіж, позичальнику може бути оголошено технічний дефолт. Цей дефолт може стати першим для росії з 1998 року.

Боргові дефолти ускладнюють і дорожчають запозичення в майбутньому, враховуючи шкоду репутації. Невиконання росією своїх зобов’язань може насамперед торкнутися компанії з державною участю.

Кредитори можуть спробувати накладати арешт на закордонні активи держкомпаній на кшталт «Газпрому», а в випадку з цією компанією – ще й на платежі «Газпрому» від покупців російського газу.

Для росіян дефолт означає:

  • знецінення російської валюти;
  • високе зростання інфляції та підвищення цін на товари та послуги;
  • значне підвищення кредитних ставок;
  • затримка бюджетних виплат пенсіонерам, бюджетникам, одержувачам соцдопомог;
  • заморожування підвищення пенсій, зарплат, соцвиплат;
  • перебої з постачанням товарів, дефіцит товарів.

Передісторія:
24 травня Міністерство фінансів США вирішило не продовжувати ліцензію, яка дозволяє Росії здійснити виплати для обслуговування зовнішнього боргу. Після цього російська влада оголосила, що проводитиме виплати за держборгом у рублях, що може стати порушенням зобов’язань перед власниками цінних паперів.

18 травня міністр фінансів Росії Антон Силуанов вкотре заявив про намір платити за державним зовнішнім боргом у рублях, якщо ліцензію, яка дозволяє обслуговувати його в доларах, не буде продовжено. Раніше Росія вже спробувала здійснити виплати в рублях, на що власники російських цінних паперів не погодилися.

Після запровадження санкцій через повномасштабне вторгнення в Україну в Кремлі заявили про спроби ЄС підштовхнути Росію до «штучного дефолту».

Читайте також:
Росія за кілька годин до дефолту, – Bloomberg

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна