В Ірпені загинув актор і волонтер Паша Лі

уточнено

Український кіноактор Павло Лі загинув під російськими обстрілами в Ірпені.

Про смерть Лі повідомив журналіст Ярослав Куц.

“Пашка Лі… Навіть фото не встигли зробити… Покійся з миром”, – написав він у фейсбуці.

“Паша Лі, чудовий актор, талановита та добра людина, з нами назавжди. Ти був найпрекраснішим інопланетянином з усіх, що я знав. Сьогодні ти полетів на свою планету справедливості та світла. Паша загинув в Ірпені під обстрілами. Вічна слава та одвічний біль”, – написав у ФБ музикант Pianoбой Дмитро Шуров.

Після загибелі Паші Лі повідомляли, начебто він пішов до лав територіальної оборони ЗСУ, судячи з поширеного 1 березня фото в соцмережі у військовому обмундируванні.

“Вистояли у 2014 році, не здамося і зараз 💙💛 Слава Україні!” – писав він.

4 березня він виклав нове фото, з локацією “Ірпінь”.

“За останні 48 годин є можливість сісти та світлину кинути про те, як нас бомблять, а ми посміхаємось, тому що впораємось і все буде Україна. Ми працюємо”, – написав актор.

Однак згодом стало відомо, що Лі не служив у територіальній обороні, а був цивільним волонтером. Відоме фото Павла у військовій формі зроблено на зйомках кінофільму “Мирний-21”, присвяченого подвигу Луганського прикордонного загону у 2014 році.

Джерела в Національній поліції підтвердили НСЖУ, що загибель Павла Лі розслідується як воєнний злочин і вбивство цивільної особи.

Пресслужба НСЖУ провела низку бесід із людьми, які були поруч із Павлом Лі напередодні та в момент його загибелі. Всі вони твердять, що з початком широкомасштабної війни Павло прийшов у міську раду Ірпеня – міста, де жив у останні роки, й попросив, щоб його взяли в тамтешню волонтерську групу, діяльність якої координувала депутатка міськради Зоряна Міронішена. Волонтери приймали дзвінки від людей, реагували на різні критичні ситуації, розвозили гуманітарну допомогу літнім людям, хворим, багатодітним сім’ям, які залишилися в місті й не могли про себе подбати. Крім виконання волонтерської роботи, за словами Марії Лі, Павло в перші дні війни для військових із ДУК «Правий сектор» роздруковував карти місцевості.

5 березня у волонтерський штаб надійшла інформація, що в Ірпінь зайшли російські війська. Зникла електрика, розпочалися масовані обстріли. Волонтери мусили припинити розвозити гуманітарну допомогу. Всі разом заночували в квартирі радниці міського голови, депутатки міськради Віолети Дворнікової. Наступного дня, 6 березня, мали евакуйовуватися. Але Павло Лі, Ірина Мигитко і Тарас Мельник вирішили перед цим з’їздити по своїх домівках. Тоді ніхто не знав, що ту частину міста, куди вони вирушили, було вже окуповано.

Тарас Мельник розповів пресслужбі НСЖУ, що в тій поїздці вони спочатку заїхали до нього додому, потім рушили до Ірини. По дорозі їх зустріли літні чоловік і жінка з дівчинкою, які попросили довезти їх до Романівського мосту на виїзді з Ірпеня. Волонтери виконали їхнє прохання, після чого повернулися на свій маршрут. Після повороту з вулиці Університетської на вулицю Пушкінську їх обстріляли зі стрілецької зброї. Російські військові, підбігши до автомобіля, що врізався в дерево, погрожуючи автоматами, наказали Ірині й Тарасові, які отримали поранення, йти геть. Залитий кров’ю Павло залишився на місці трагедії.

За шість днів після загибелі Павла Лі волонтерові Максиму Шевченкові вдалося розшукати і вивезти з Ірпеня його тіло. Мама Павла забрала його до рідного міста Ворохти, де 18 березня відбулося поховання за християнським звичаєм.

Указом Президента України від 6 червня 2022 року актора та телеведучого Павла Лі за поданням НСЖУ було нагороджено з нагоди Дня журналіста орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно).

 

Павло Лі (Паша Лі) – український актор і телеведучий. Знімався у фільмах “Штольня”, “Тіні незабутих предків”, “Зустріч однокласників” та ін. Також був актором дубляжу.

Ірпінь та інші населені пункти Приірпіння на одинадцятий день російського вторгнення залишаються одними з найгарячіших точок України. Так, уранці 6 березня окупанти вбили тут вісім цивільних осіб.

Читайте також:
На виїзді з Ірпеня окупанти розстріляли цивільних, що евакуювалися; троє загиблих

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна