Рибалки Ірландії задумали “мирно зривати” військові навчання РФ біля берегів своєї країни

Частина членів об’єднання рибалок півдня та заходу Ірландії планують “мирно зривати плани Росії щодо військових навчань у водах біля берегів Ірландії”, що плануються наступного місяця.

Про це заявив головний виконавчий директор об’єднання Патрік Мерфі, передає ВВС.

Зі слів Мерфі, ця зона дуже важлива для рибалок і вони хочуть зберегти там біорізноманіття.

У той же час, посол Росії Юрій Філатов заявив, що проблема довкола російських навчань “дуже перебільшена” і вони “не становлять ніякої загрози Ірландії чи будь-кому іншому”.

В асоціації рибалок повідомили, мали вже дві розмови з посольством РФ у Дубліні. Їх спробували переконати, що відправляти в зону запланованих навчань риболовецькі судна та перешкоджати було б “нерозсудливо”.

Мерфі сказав, що представника посольства запевнили, що ніхто не збирається відправляти рибальські судна безпосередньо до кораблів російського флоту, але “ми дали їм зрозуміти, що продовжимо вилов риби у тих місцях, де й завжди, а якщо це якось вплине на їхні навчання – ми вважатимемо це мирним протестом”.

У другій розмові представник посольства сказав, що уряду Ірландії відправляли повідомлення про майбутні навчання, і уряд зобов’язаний подбати, щоб ірландські риболовецькі кораблі вийшли із вказаної зони.

В асоціації заявили, що обурені цим, тому що це їхні води і вони мають повне право рибалити там.

“Уявіть, якби росіяни подавали заявки, щоб піти постріляти з артилерії на території Ірландії, як би то сприйняли? І для рибалок це так само. Це наша територія, це наша “ферма”, ми тут заробляємо. Чому хтось може прийти у наші води з такою метою, якщо це вплине на наше життя і біорізноманіття?”, – заявив він.

Раніше в уряді Ірландії закликали Росію відмовитись від запланованих військово-морських навчань біля узбережжя країни.
Віцепрем’єр Ірландії Лео Варадкар зауважив, що час і вибір Росією місця навчань виглядають як демонстрація сили для Великої Британії та Франції.

Читайте також:
Ірландські правоохоронці: росіяни з ГРУ планували пошкодити кабелі на дні океану

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна