Як у суді спростували “грузинських снайперів”: підсумки тижня у справах Майдану

автор: Адвокатська дорадча група

Чергове спростування міфу про так званих «грузинських снайперів» свідком у справі розстрілів на Інститутській, допит колишнього першого віцепрем’єра Степана Кубіва у справі штурму Майдану 18 лютого, відкладення розгляду на 5 місяців у справі запорізького Майдану — те, чим запам’ятався попередній тиждень (51-й тиждень року) у справах Майдану. Детальніше — в нашому матеріалі. 

Із 31 засідання, що було призначено на тижні 20–24 грудня, результативним було 21 засідання (у 21 судовому процесі). Прогрес спостерігався у 16 процесах.

Причини скасування засідань: неявка обвинувачених, заява про хворобу захисника та обвинуваченого, заява про відрядження обвинувачених, повідомлення суду про перенесення розгляду на 5 місяців, зайнятість судді в іншому процесі.

Інформація за результатами судових засідань згрупована за хронологією. Більш детально про окремі засідання у справі можна дізнатися за посиланнями в тексті. Наприкінці кожного повідомлення зазначено епізод 💼, якого стосується cправа.

20 грудня

#СправаКалмиковаЦвигуна — Суддя Олеся Батрин ухвалила рішення про відвід судді Крістіни Константінової. Її визначили за авторозподілом після відводу Світлани Смик. 

Нагадаємо, справу до Печерського суду направили ще в 2016 році. Після зміни кількох суддів, справа потрапила до Світлани Смик. Тоді вона повернула обвинувальний акт прокуратурі, а з 2017 знову стала суддею в цьому процесі.

З того часу суддя не провела навіть підготовчого засідання. Засідання призначалися раз на кілька місяців (3-4 рази на рік), і жодне — не відбувалося. Причини — неявка обвинувачених, їх захисників, зняття з розгляду, заява про відвід.

16 листопада з другої спроби суддя Тетяна Остапчук задовольнила відвід Світлани Смик.

У цій справі термін давності спливає 11.12.2023.  Залишилось 23 місяці.

💼 Штурм Майдану 11 грудня 2013

 

#СправаДзюби — На засіданні суд допитував свідка Оксану Томчук. Вона розповіла, що 19 січня 2014 року разом з колегою-адвокатом чергувала в Дніпровському суді. Тоді вони надавали юридичну допомогу затриманим під час протестів.

“Пам’ятаю, що Струбицький (потерпілий) був дуже побитий. Ми заявляли клопотання про надання  медичної допомоги, здається, суд відмовив. Звісно, ми заперечували проти підозри та обрання запобіжного заходу», — зазначила свідок.

Вона пригадала, що тоді в суді були народні депутати, які були готові взяти на поруки затриманих. Але суд Струбицького на поруки не віддав.

Нагадаємо, колишнього заступника голови Дніпровського райсуду Києва судді Олександра Дзюбу обвинувачують у незаконному перешкоджанні мирним зібранням.

💼 Події 18 лютого 2014. Переслідування учасників протесту

 

#СправаЛітавського — До Святошинського суду не з’явилися захисники колишнього старшого прокурора прокуратури Києва Тараса Літавського. А тому суддя Людмила Косик відклала розгляд. 

💼 Події 18 лютого 2014. Переслідування учасників протесту

 

#СправаКісенка — За півгодини до засідання представнику потерпілих прийшло повідомлення про перенесення засідання аж на  13 квітня 2022 року. Тобто в запорізькому процесі оголошена перерва майже на 5 місяців! 

Як зазначила представник потерпілих Олена Яркіна, це вже не вперше суддя відкладає розгляд на 5-6 місяців. Головуючою у цій справі є суддя Олена Щаслива. 

Нагадаємо Євген Кісенко, старший слідчий Вознесенівського відділення поліції Дніпровського відділу поліції ГУНП у Запорізькій області, обвинувачується у завідомо незаконному затриманні протестувальників під час протестів під Запорізькою ОДА. 

💼 Розгін протестувальників перед Запорізькою ОДА 26 січня 2014

 

#СправаСтепановоїШалапудиМори — Оболонський суд в особі Сергія Родіонова завершив допит обвинувачених Оксани Степанової, Олега Мори та Наталії Шалапуди у справі про незаконне позбавлення прав учасників поїздки до Межигір’я. 

Попри те, що представник потерпілих Роман Маселко з поважної причини попросив суд перенести розгляд справи, суддя Сергій Родіонов вирішив, що неможливість прибуття в судове засідання представника потерпілих не є підставою для перенесення і допит обвинувачених відбувся без участі потерпілих та їх представника.

Деталі про це засідання тут.

Переглянути трансляцію засідання можна за посиланням.

💼 Позбавлення водійських прав за поїздку до Межигір’я 29 грудня 2013

 

21 грудня

#СправаПацеляка — Святошинський суд на засіданні досліджував трафіки телефонних з’єднань бійців львівського “Беркута” у справі Ростислава Пацеляка, який керував цими беркутівцями.

У суді з’ясували, що дані мобільних телефонів «беркутівців» зі львівського підрозділу підтверджують їхнє перебування в зоні штурму протестів на Майдані 18-го лютого 2014 року.

Подробиці тут.

Фоторепортаж від потерпілого Олександра Тимошенка.

Трансляція засідання за посиланням.

Нагадуємо, що термін давності в цій справі спливає 18.02.2024. Залишилось 26 місяців.

💼 18 лютого 2014, Кріпосний провулок, мирна хода

 

#СправаЛогвиненка — На засіданні у Святошинському суді захисник обвинуваченого клопотав про відкладення через те, що в його обвинуваченого, нібито, ознаки ГРВІ. Суд долучив частину матеріалів з тому 14 і відклав розгляд.

💼 Напад на жовтий автобус в Кріпосному провулку 23.01.2014, протидія журналістській діяльності 30.11.2013

 

#СправаКосенка — На засіданні в Подільському суді констатували, що потерпілі були повідомлені про засідання. Близько 100 потерпілих надали заяви про розгляд справи без їх присутності. Також головуючий Олександр Кітов задовольнив клопотання прокурора про трансляцію. Однак, підготовче засідання відклали, бо на думку суду, його не можна проводити без цивільних відповідачів, яких суд з невідомих причин не повідомив про засідання.

Нагадаємо, офіцер спецпідрозділу “Омега” Володимир Косенко обвинувачується в умисному вбивстві протестувальників 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській та інших злочинах, які призвели до тяжких наслідків.

💼 Розстріл на Інститутській 20 лютого 2014

 

#СправаКравченкаШевченка — Засідання мало відбутись в тому ж Подільському суді, відразу після засідання у справі Косенка. Головуюча у справі Людмила Казмирено також є членом колегії по Косенкові. Проте жоден з обвинувачених не з’явився на засідання.

Адвокат обвинувачених Богдан Бівалькевич після попереднього засідання, де він захищав Володимира Косенка, був у цьому ж суді — його бачила представник потерпілих Марина Ліліченко у коридорі суду. Однак на засідання захисник не прийшов, подавши клопотання про відкладення судового засідання у зв’язку із відрядженням на 21.12 обвинувачених Шевченка та Марініча. Підтверджень про відрядження захисник не подав.

Прокурор та представники потерпілих просили суд визнати причини неявки неповажними та оштрафувати всіх обвинувачених, а щодо захисників звернутися до органів самоуправління про накладення дисциплінарних стягнень. Крім того, прокурор зазначив, що буде клопотати про зміну запобіжного заходу всім обвинуваченим. 

Суддя Людмила Казмиренко сказала, що все буде вирішувати в наступному судовому засіданні.

Подробиці в дописі.

У справі терміни давності спливають 23.01.2024. Залишилось 25 місяців.

💼 Напад на автомайданівців 23.01.2014 на вулиці Щорса

 

#СправаГолубаЛьвів — За клопотанням захисту Франківський суд відклав розгляд справи про підпал львівської бази “Беркуту”. Обвинуваченим у цій справі є колишній заступник командира львівського “Беркута” Сергій Голуб. 

💼 Підпал бази Беркуту у Львові 20.02.2014

 

#СправаБорисенкаУздемира — В Оболонському суді допитали свідка Гулька. Він був тим інспектором ДАІ, який зупиняв автомобіль потерпілого Дмитра Юрченка. 

«На досудовому розслідуванні він стверджував, що керівництво дало йому вказівку зупиняти авто, які можуть везти шини на Майдан. Також казав, що в райвідділ Юрченка він відвіз за вказівкою керівника», — зазначив представник потерпілих Роман Маселко.

На допиті в суді свідок змінив свідчення і вже казав, що жодних вказівок не було. А зупинив Юрченка, бо «можливо, була інформація про крадіжку шин».

Нагадаємо, Вʼячеслав Гончаренко, Олександр Борисенко, Богдан Бондюк (слідчі Солом’янського райвідділу) та Андрій Уздемир (прокурор Солом’янської прокуратури) обвинувачуються у перевищенні службових повноважень, підробці документів, незаконному затриманні і притягненні до кримінальної відповідальності двох водіїв, які перевозили автомобільні покришки у січні 2014 року

💼 Переслідування за участь в акціях протесту | Хто карав за шини

 

22 грудня

#СправаЛукаша — На засіданні в Дарницькому суді закінчили допит потерпілого Марка Мельника у справі проти керівника харківського Беркуту Владислава Лукаша. 

Також суд у режимі відеоконференції допитав ще одного потерпілого Артура Цицюрського. Він детально розповів про те, як отримав тяжкі тілесні ушкодження.

«Я нагнувся взяти дерев’яний щит, аби чимось прикритися, бо по нас стріляли, і в цей момент мені куля під кутом вдарила по оку та брові. Разом з хлопцями, які стояли ззаду, ми почали втікати, бо від нас нічого там би не залишили. Я прикрив око і мені потрібно було через масу людей пробратися та шукати першу допомогу», — розповів свідок. 

Перед пораненням він бачив, як силовики також кидали світло-шумові гранати та стріляли з рушниць. Зокрема, за словами свідка, на дах одного з будинків вилізли двоє людей в камуфляжі. Один почав стріляти з рушниці, а другий — кидати гранати «на голови протестувальникам». 

Фоторепортаж від потерпілого Олександра Тимошенка.

Трансляція засідання за посиланням.

Термін давності у справі спливає 01.12.2023. Залишилось 23 місяці.

💼 Мирна хода 18 лютого 2014 💼 Побиття на Банковій 1 грудня 2013

 

#СправаХіміча — Суддя Голосіївського суду Юрій Токман відмовив «Автомайдану» у задоволенні клопотання про відеотрансляцію засідань у справі колишнього голови Дніпровського районного суду м. Києва Володимира Хіміча.

На засіданні продовжили зачитувати повний текст обвинувального акту. 

💼 Переслідування за участь в акціях протесту

 

#СправаСвятногоЗазимка — Святошинський суд досліджував матеріали справи про напад на жовтий автобус. Зокрема, вивчали документи, які стосуються потерпілих — протоколи, заяви та інші. 

Термін давності спливає 23.01.2024. Залишилось 25 місяців.

💼 Напад на жовтий автобус в Кріпосному провулку 23 січня 2014

 

#СправаСахнюка — У справі колишнього слідчого Дніпровського відділку міліції Артема Сахнюка прокурор заявив відвід судді Марії Сазоновій — вона допитувалась як свідок в основній справі Майдану. 

💼 Події ночі 18 лютого 2014 року. Затримання та взяття під варту майданівців.

 

#СправаСпасських — Київський апеляційний суд не зміг розглянути скаргу прокурорів на зміну запобіжного заходу Юрію Спасських. До суду надійшли не всі матеріали справи.

15 грудня суддя Печерського суду Світлана Волкова змінила запобіжний захід Юрію Спасських — замість тримання під вартою Спасських обрала йому цілодобовий домашній арешт. Згідно до ухвали Волкової, запобіжний захід у вигляді тримання під вартою продовжував діяти до 26 грудня, однак прокуратура не встигла оскаржити рішення Волкової. 

Деталі у дописі.

В іншій справі Спасських, яка слухалася в Голосіївському суді, також зміни. Апеляційний суд змінив підсудність і відправив цю справу до Солом’янського суду, де її почнуть слухати спочатку. Раніше про це клопотав прокурор.

Фоторепортаж від потерпілого Олександра Тимошенка.

💼 Мирна хода 18 лютого 2014

 

#РозстрілНаІнститутській — У Святошинському суді переконливо спростували легенду про «грузинських снайперів». Суд допитав свідка Мамуку Мамулашвілі. У допиті т.з. «грузинський снайпер» Олександр Ревазішвілі (відео його допиту білоруською прокуратурою Суд переглядав в минулому засіданні), зазначав, що саме Мамука Мамулашвілі організовував приїзд в Україну самого Равазішвілі і інших «грузинських снайперів». В такій саме ролі Мамука фігурував в декількох фільмах, які використовував захист беркутівців для обґрунтування необхідності допиту “грузинських снайперів” в суді. 

Мамука Мамулашвілі

Мамука Мамулашвілі повністю заперечив, як знайомство з т.з. “грузинськими снайперами”, так і факт перебування в Україні під час подій Майдану. Він доволі іронічно висловився про “свідка” Ревазішвілі  і інших акторів фільму:

«Люди, які беруть участь у фільмі це неграмотно підібрані актори. По-перше, на військових вони не схожі. А по-друге, грузинською вони говорять з таким важким акцентом, що відразу чути, що вони жили в Росії», — зазначив свідок. 

Мамука розповів, що під час Майдану взагалі не був в Україні. Приїхав в Україну лише в кінці квітня 2014 року — навчати українських військових, які брали участь у захисті української території від російської агресії. До цього Мамулашвілі в Україні був лише раз у червні 2013 року, коли приїжджав на чемпіонат Європи зі змішаних єдиноборств як голова грузинської федерації. Це підтверджується відмітками в його паспорті і записами в фейсбуці, які продемонстрували в суді .

Фільм про «снайперів» Мамука Мамулашвілі назвав суцільним фейком. І переконливо довів це в суді. Звернув увагу на числені “проколи” авторів фільму. Починаючи від непрофесійного підбору акторів на роль “снайперів”:

«Це кілька товстунців, які представляються моїми снайперами. Це доволі смішно. Я вам можу показати снайперів, які представляють “Грузинський легіон”. Вони можуть за день пройти до 60 кілометрів».

І закінчючи посвідченнями, які так звані «снайпери» демонструють на камеру. Які виявились не просто фейкові, з граматичними помилками, але і взагалі видані неіснуючою в Грузії структурою, є несправжніми.

«Там зроблено кілька граматичних помилок. До того ж такі книжечки-посвідчення у Грузії не використовувалися з 2004 року. Замість них пластикові ID», — зазначив свідок. 

Свідчення Мамулашвілі настільки переконливо “забили останній цвях в труну легенди про “грузинських снайперів”  що наприкінці допиту захист беркутівців почав ставити під сумнів вже той факт, що “свідок” Ревазішвілі мав на увазі саме цього Мамуку, можливо є інший Мамука Мамулашвілі, який дійсно робив всі ті речі, про які повідомив Ревазішвілі білоруську прокуратуру? Але ж в фейковому фільмі, яким саме захист вперше обгрунтовував необхідність допиту “грузинських снайперів” є зображення Мамуки Мамулашвілі. І це саме той свідок, якого допитували в суді. В чому суд переконався, дослідивши скріншоти з фільму.

Нагадаємо, легенду про «грузинських снайперів» уже не вперше намагається просунути захист обвинувачених, аби створити фейкову реальність про те, що людей на Інститутській розстрілювали не «беркутівці». Однак, ані свідки, ані матеріали справи та висновки експертів не підтверджують цю вигадану версію подій. 

Трансляція засідання за посиланням.

Також дивіться блог Стаса Козлюка. 

💼 Розстріл на Інститутській 20 лютого 2014

Читайте також:
Адвокат Майдану Євгенія Закревська: Вже торік суд виніс би вирок винним за розстріл на Інститутській, але підозрюваних віддали Росії

#СправаКицюка — Представник потерпілих Роман Маселко заявив відвід двом суддям Київського апеляційного суду Андрію Дризі та Віктору Габрієлю. Вони залишали у силі аналогічні рішення щодо автомайданівців, які ухвалював і виправданий суддя Віктор Кицюк. Відвід задовольнили. Тепер суд має провести авторозподіл та визначити нову колегію.

💼 Позбавлення водійських прав за поїздку до Межигір’я 29 грудня 2013 | Суддя Віктор Кицюк

 

#СправаЦінарідзеНападНаАвтомайдан — Суддя Іван Бандура об’єднав справу 9 «беркутівців» 1-ї роти, в якій фігурує Сергій Цінарідзе, зі ще однією справою Цінарідзе, яка до цього слухалася в Шевченківському суді. В тій справі він обвинувачувався за епізодом побиття людей 30 листопада 2013 року.

Представники потерпілих і прокурор виступали категорично проти об’єднання. Адже це різні епізоди подій Євромайдану і об’єднання справ поставить під загрозу можливіть винесення вироку до спливу строків давності.

Обвинувальний акт у цій справі направили до суду в липні 2016 року. Спочатку справа потрапила до Дарницького районного суду. Через численні відводи та самовідводи суддів Київський апеляційний суд 27.02.2018 з другої спроби передав справу до Святошинського районного суду. Суддя Іван Бандура почав розглядати справу з грудня 2018 року.  Термін давності цих злочинів спливає 23.01.2024 — через 23 місяці.

💼 Напад на автомайданівців 23.01.2014 💼 Розгін Майдану 30 листопада 2013

 

#СправаТиднюкаТендіта — Суддя Бориспільського міськрайонного суду Дмитро Ткаченко заявив самовідвід у справі за підозрою Віктора Тиднюка та Олександра Тендіта у викраденні Юрія Вербицького та Ігоря Луценка з Олександрівської лікарні, співучасті у вбивстві Юрія Вербицького, участі у злочинній організації. Самовідвід задовольнили.

💼 Викрадення і вбивство Юрія Вербицького, викрадення Ігоря Луценка

 

#СправаЕйсмонтаМохоня — Київський апеляційний суд не став розглядати скарги на вирок засуджених беркутівців Віктора Ейсмонта та Володимира Мохоня — під приводом того, що до суду не прийшли представники національної поліції м. Києва, які у справі є цивільними відповідачами. Представник НП надіслала клопотання про відкладення через стан здоров’я.

І прокурор і представник потерпілих Юлія Науменко категорично заперечували проти відкладення, адже участь цивільних відповідачів не є обов’язковою для розгляду апеляції. Крім того, державний орган має можливість направити іншого представника на час непрацездатності цього. Проте суд відклав розгляд.   

💼 Події розгону Майдану 30 листопада 2013 

 

#СправаМариненкаДидюкаЗахисник Володимир Смєхнов зірвав засідання. Він не з’явився до суду, повідомивши, що в нього в цей час заплановане засідання в Київському апеляційному суді. 

Суддя Віталій Циктіч розглядає справу з серпня 2017 року.  У Тягнирядна, Шевченка, Дидюка та Антонова (колишні співробітники спецпідрозділу “Беркут”) вже сплили строки давності за обвинуваченням у незаконному перешкоджанні організації або проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій (ст. 340) У Мариненка так само сплили терміни давності за ст. 340, а також ще за двома статтями:  ч.ч. 1,2 ст. 367 (Службова недбалість) та ч.1. ст. 171 (Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів).  Для всіх обвинувачених термін давності за обвинуваченням у перевищенні службових повноважень спливає в листопаді 2023 року. Залишилось 23 місяці.

💼 Розгін Майдану 30 листопада 2013 💼 Побиття на Банковій 1 грудня 2013

 

23 грудня

#СправаЩеголєва Шевченківський суд продовжив допит свідка Степана Кубіва у справі про силовий штурм Майдану 18 лютого 2014 року. Обвинуваченим є тодішній керівник СБУ Київської області Олександр Щеголєв.

На той час народний депутат від опозиції (згодом – перший віцепрем’єр-міністр) Степан Кубів був безпосереднім свідком того, як силовики спричинили пожежу в Будинку профспілок під час штурму Майдану. 

«Я бачив як до приміщення залетіли два предмети ⁠— з правого і лівого боку. Той, що праворуч ⁠— складався з трьох пластикових частин. Із них розливалася рідина. Хто закинув цей предмет з правого боку, я не бачив. А з лівого боку його закинули дві людини ⁠— одна в чорній формі, а інша ⁠— в плямистій. [Саме в такій формі були правоохоронці, які брали участь у штурмі Майдану ⁠— беркутівці і ВВшники (зокрема ⁠омегівці)]. Також праворуч було вікно, яке силовики хотіли розбити, аби проникнути всередину. Ми заставили його меблями, аби завадити цьому. 

Як тільки ми побачили вогонь, відразу звернулися до рятувальників. Перша машина приїхала дуже швидко, друга ⁠— через півгодини. В цей час ми ходили по поверхах і казали людям спускатися вниз. Коли ми вже спустилися, побачили, що на 9 поверсі дівчата-журналістки світили ліхтариками. Їх потім вивели рятувальники», розповів Кубів у суді. 

Більше про допит у нашому дописі.

Трансляція допиту за посиланням.Також читайте про першу частину допиту Кубіва тут.

💼 Силовий розгін у ніч з 18 на 19 лютого 2014 року

 

#СправаКалініченка — Черкаський районний суд досліджував письмові докази у справі колишнього прокурора Чорнобаївського району Черкаської області Віктора Калініченка. Наприкінці засідання один із захисників обвинуваченого висловив клопотанням призупинити трансляції на Youtube на час допиту свідків. Прокурор заперечував, але суддя задовольнив клопотання захисника. Таким чином стадія допиту свідків у цій справі не транслюватиметься.

Трансляція засідання за посиланням.

Віктора Калініченка обвинувачують у перешкоджанні мирним зібранням, втручанні в діяльність працівників правоохоронних органів та суддів, завідомо незаконному затриманні та притягненні до кримінальної відповідальності завідомо невинних учасників протесту.

💼 Події побиття протестувальників перед Черкаською ОДА 23 січня 2014. Переслідування активістів

 

#СправаТатаурової — Суддя Броварського суду Анатолій Телепенько задовольнив клопотання ГО «Автомайдан» про трансляцію засідань у справі судді Деснянського суду Києва Ірини Татаурової. Однак, транслюватимуться засідання лише після допиту всіх учасників справи та свідків. 

Також обвинувачена Татаурова пообіцяла написати скаргу на представника потерпілого Марину Ліліченко. Під час обґрунтування підтримки клопотання Ліліченко сказала, що справи відносно «так званих суддів Майдану мають суспільний інтерес та резонанс». Татаурова вважає, що це “порушило її честь та гідність».

22 січня 2014 року дизайнеру Антону Стогову повідомили про підозру в участі в масових заворушеннях. Підозру складав слідчий Анатолій Горобченко за погодженням з прокурором Анатолієм Нагорним. Інший слідчий Сергій Семесько за погодженням з прокурором Олександром Чиповим клопотав в суді про максимально жорсткий запобіжний захід – тримання під вартою. Суддя Ірина Татаурова клопотання про тримання під вартою задовольнила. 

При цьому Антон Стогов взагалі не мав  жодного відношення до Євромайдану. Він опинився в Лук’янівському СІЗО у якості підозрюваного у масових заворушеннях на вул. Грушевського.  3 лютого 2014 року  Апеляційний суд Києва змінив йому запобіжний захід на домашній арешт. І лише 31.05.2014 кримінальне провадження закрили за відсутністю складу кримінального правопорушення.

💼 Події Грушевського | Затримання випадкового перехожого під час нападу на студентів інституту Карпенка-Карого 20.01.2014

 

#СправаСерби — Суддя Жовтневого суду Запоріжжя Юлія Пивоварова продовжила на два місця термін обов’язків для колишнього очільника міліції Запорізької області. 

Переглянути трансляцію засідання можна за посиланням.

💼 Розгін протестувальників перед Запорізькою ОДА 26 січня 2014

 

24 грудня

#СправаКостенкаГебанаПогребного — Засідання у справі тітушок Сергія Костенка, Олега Гебана та Геннадія Погребного не відбулося через відпустку судді Віталія Циктіча. 

💼 Напад тітушок на протестувальників 18.02.2014 на перехресті вулиць Великої Житомирської та Володимирської. 8 поранених

 

#СправаМедвідя — Це засідання було також знято з розгляду

💼 Викрадення і вбивство Юрія Вербицького, викрадення Ігоря Луценка

 

#СправаКрайтораТарадая — Суд продовжив досліджувати матеріали щодо потерпілих у справі про розстріл людей під Хмельницьким СБУ. Наступне засідання відбудеться вже в березні.

💼 Розстріл протестувальників перед Хмельницьким СБУ 19 лютого 2014

Читайте також:
Саботаж адвокатів, вихід із СІЗО Спасських, майно Клюєва: підсумки 50-го тижня року в судах у справах Майдану


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.