В Росії українського журналіста Романа Цимбалюка звинувачують в екстремізмі, – адвокат

Українського журналіста, кореспондента агентства УНІАН у Москві Романа Цимбалюка в Російській Федерації звинувачують в екстремізмі, проти нього хочуть відкрити кілька справ.

Про це заявив адвокат Микола Полозов у фейсбуці.

“Російська влада настільки нетерпима до прояву будь-якої альтернативної думки, крім її власних наративів, що нерідко виходить за рамки здорового глузду… Єдиний акредитований у Росії український журналіст Роман Цимбалюк опинився в цій же Росії поза законом. Як водиться, звинуватили в екстремізмі. Поки що збираються порушувати кілька адміністративних справ за 20.3.1 (розпалювання ненависті або ворожнечі) Кодексу Російської Федерації про адміністративні правопорушення”, – повідомив Полозов.

За його словами, важливо розуміти специфіку російського законодавства.

“Межа між “адміністративним” екстремізмом і “кримінальним” дуже тонка і багато в чому залежить від експертів, якість роботи яких у справах з політичним інтересом влади дуже передбачувана. Багато експертів вважають, що ці статті неконкретні, розпливчасті та “гумові”, тобто такі, що дають змогу натягувати норму на будь-які обставини”, – зазначив Полозов.

Він наголосив, що додатковою ознакою узгодженої атаки на Цимбалюка є злив через “пропагандистські смітники” “різної нібито дискредитувальної інформації, наприклад, абсурдних обвинувачень у шпигунській діяльності”.

“Як би там не було, з боку влади РФ чиниться тиск на іноземного журналіста, фактично з позбавленням його права на свободу висловлення думок і здійснення професійної діяльності. Вважаю, що такі дії стосовно журналістів неприпустимі і за них владі доведеться відповідати в незалежних міжнародних судових інстанціях”, – заявив Полозов.

Він додав, що за домовленістю з Цимбалюком представлятиме його інтереси з усіх питань, які “так цікавлять владу Росії”.

Довідково

Роман Цимбалюк – український журналіст, власний кореспондент агентства УНІАН у Росії. Він єдиний український кореспондент, акредитований у РФ. Цимбалюк займає жорстку проукраїнську позицію, відзначився уїдливими питаннями російським політикам, включаючи президента РФ Володимира Путіна, та сміливими заявами на підтримку України на популярних ток-шоу російського телебачення. Мешкає із родиною в Москві.

Читайте також:
Поліція в Москві затримала й відпустила українського кореспондента Цимбалюка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна