США поки не будуть змінювати розміщення американських військ у світі. Але посилять розгортання сил для стримування РФ і Китаю

Американські військові вирішили, що не потрібно негайних серйозних змін у глобальному розміщенні американських військ. Але Пентагон продовжить аналізувати потреби на Близькому Сході та посилить розгортання сил і свої бази, призначені для стримування Китаю та Росії.

Офіційні особи поінформували журналістів про висновки майже 10-місячного дослідження, відомого як Global Posture Review, замовленого президентом Джо Байденом у березні, пише “Радіо Свобода”.

“Хоча дослідження не призвело до будь-яких серйозних змін у розміщенні американських військ по всьому світу, воно відображає складну картину безпеки, з якою зіткнулася адміністрація Байдена після виходу США з Афганістану і стурбованості Пентагону щодо протидії Китаю в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, Росії – в Європі, стримування Ірану та джихадистських угруповань на Близькому Сході”, – йдеться в повідомленні.

У звіті підтверджується, що оборонна позиція США віддаляється від Близького Сходу і робить Індо-Тихоокеанський регіон пріоритетним регіоном для збройних сил США, повідомила журналістам Мара Карлін, високопосадовець Пентагону.

Звіт передбачає “додаткову співпрацю з союзниками та партнерами по всьому регіону для просування ініціатив, які сприяють регіональній стабільності та стримують потенційну військову агресію з боку Китаю та загрози з боку Північної Кореї”, – сказала вона. Крім того, “посилює надійний стримуючий фактор проти російської агресії в Європі та дозволяє силам НАТО діяти більш ефективно”, зауважила Карлін.

Звіт підтвердив раніше оголошені плани щодо покращення військової інфраструктури США на Гуамі та в Австралії. Жодних подробиць про інші можливі дії немає, оскільки звіт більшою мірою є засекреченим.

У вересні Пентагон оголосив про нове партнерство з Австралією та Великобританією, відоме як AUKUS, з метою поглиблення співробітництва в галузі безпеки та оборони в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні. У рамках цього партнерства Австралія придбає атомні підводні човни та іншу військову підтримку.

В Австралії ви побачите нові ротаційні винищувачі та бомбардувальники, тренування сухопутних військ та розширену співпрацю в галузі логістики”, – сказала Карлін.

За її словами, на Гуамі, Північних Маріанських островах та в Австралії також будуть модернізовані аеропорти та склади палива та боєприпасів.

Про деякі зміни оголошувалось раніше цього року. У квітні, наприклад, міністр оборони США Ллойд Остін оголосив про плани розширити військову присутність США в Німеччині на 500 військовослужбовців і зупинити планування великомасштабних скорочень військ, замовлених адміністрацією Дональда Трампа.
На той час офіційні особи США та Європи були стурбовані нарощуванням російських військ біля кордону з Україною. Ця криза вщухла, але в останні тижні повернулася на тлі побоювань, що Москва може планувати військове вторгнення в Україну.

Читайте також:
Це не навчання: Росія знову стягує війська до кордону з Україною, США і ЄС занепокоєні, – Washington Post

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна