Збірна України – у плей-оф кваліфікації мундіалю-2022! Визначилися й потенційні суперники

Футбольна збірна України в останньому турі групового турніру кваліфікації на ЧС-2022 перемогла команду Боснії і Герцеговини – 2:0 – та пробилася до відбіркового плей-оф.

Матч 16 листопада відбувався в босняцькій Зеніці, однак господарі вже не мали турнірної мотивації – адже Боснія і Герцеговина в попередньому матчі поступилася фінам. Тож саме Фінляндія станом на початок заключного поєдинку ішла на другій позиції в групі D із двоочковою перевагою над українцями. За такого розкладу підопічним Петракова у вівторок потрібно було будь-що здобувати перемогу та сподіватися, що в паралельному матчі фіни втратять очки проти безперечних лідерів – французів.

Перший тайм пройшов у майже рівній боротьбі, а найреальніший шанс був на останній хвилині в господарів – Україну врятував Георгій Бущан.

Варто зазначити, що футбольне керівництво Боснії таки допустило на стадіон українських уболівальників (хоча раніше, коли йшлося про турнірну мотивацію, намагалося поставити заборону через штучні карантинні обмеження). Наставник українців Олександр Петраков вичерпав конфлікти із гравцями та повернув у склад всіх найсильніших легіонерів, тоді як боснійці не могли розраховувати на своїх лідерів – П’янича, Джеко, Колашинаца.

Дуже корисним на полі був Руслан Малиновський з “Аталанти”. І саме відсутній раніше Олександр Зінченко з “Ман. Сіті” на 59-й хвилині вгадав із позицією перед порожніми воротами, коли Циганков пройшов лівим флангом, а снаряд відскочив від Яремчука, котрий боровся з оборонцями – 1:0.

А на 79-й хвилині Шапаренко віддав філігранний довгий пас у відрив, і дніпрянин Артем Довбик подвоїв рівновагу.

Для Довбика це був другий м’яч у футболці головної команди (після вирішального голу шведам на Євро-2020), для Зіни – восьмий. І це виявився 400-й гол в історії нашої національної збірної.

Фото пресслужба УАФ

Букмекери віддавали Україні прогноз на перемогу (коєф. 1,6), і він справдився. Крім підсумкового рахунку, за ударами в бік воріт гості удвічі перестріляли господарів – 15:7 (у площину – 4:3), володіння м’ячем – 59%:41%.

При цьому “синьо-жовті” вперше у 2021 році не пропустили в офіційному матчі.

А головне, в паралельному матчі Фінляндія поступилася французам – 0:2 (Бензема, Мбаппе). Там зіграв роль вихід у другому таймі на поле головних зірок “Ле бльо”.

Боснія і Герцеговина — Україна 0:2
Голи: Зінченко, 59, Довбик, 79
БіГ: Васіль – Ахмедходжич, Хаджикадунич, Ковачевич, Сушич — Прцич (Крунич, 64), Хаджиахметович (Налич, 71), Гояк (Цімірот, 64) – Стеванович, Демирович (Кодро, 80), Менало (Превляк, 71)
Україна: Бущан – Тимчик, Забарний, Матвієнко, Соболь (Шапаренко, 64) – Малиновський (Сидорчук, 82), Степаненко, Зінченко – Ярмоленко (Караваєв, 82), Яремчук (Довбик, 75), Циганков (Зубков, 75)
Попередження: Демирович – Забарний
Суддя: Антоніо Лаос (Іспанія)

Підсумкове становище в групі D:

Варто зауважити, що цей відбір Україна пройшла без жодної поразки. Щоправда, перемог здобула лише дві.

Тепер наприкінці листопада “синьо-жовті” чекають жеребкування, яке визначить суперника у “стиках”.

Другі місця в інших групах посіли: Португалія, Швеція, Італія, Вельс, Шотландія, Туреччина, Росія, Польща, Північна Македонія.

Через Лігу націй до плей-оф також пробилися Австрія і Чехія.

Українці – “несіяні” (бо набрали найменше очок серед других місць). Тож нашим у боротьбі за путівку до Катару випаде одна із цих команд:

  • Португалія,
  • Шотландія,
  • Італія,
  • Швеція,
  • Вельс.

Із країною-агресором – РФ – Україну в жеребкуванні розводять.

Матчі плей-оф відбудуться 24 і 29 березня 2022 року.

Із перших місць на мундіаль у Катарі від Європи потрапили: Сербія, Іспанія, Швейцарія, Франція, Бельгія, Данія, Нідерланди, Хорватія, Англія, Німеччина.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна