Навальний отримав премію Сахарова

Російський опозиціонер Олексій Навальний, який наразі перебуває у в’язниці, отримав головну премію Євросоюзу у сфері прав людини. Європарламент присудив Навальному премію імені Сахарова “За свободу думки”.

Відповідне рішення ухвалили на засіданні Європарламенту у середу, 20 жовтня.

Кандидатура Навального була запропонована Європейською народною партією, яка є найбільшою фракцією в Європарламенті.

Депутати ЄНП назвали російського опозиціонера “головним політичним опонентом” президента Росії Володимира Путіна.

ЄНП у твітері напередодні також повідомила, що премію отримає Навальний.

Крім Навального, у 2021 році на премію номінували британську екологічну і правозахисну організацію Global Witness, активістку Сахраві Султану Хаю та ще 11 афганських жінок, а також колишню президентку Болівії Жанін Аньєс, яка теж наразі знаходиться за гратами.

Церемонія нагородження відбудеться 15 грудня у французькому Страсбурзі, проте сам лауреат на ній присутнім не буде, оскільки знаходиться зараз за гратами за так званою “справою Ів Роше”.

Довідково:
Премію “За свободу думки” імені Андрія Сахарова Європарламент присуджує з 1988 року особам і організаціям, які захищають права людини та основні свободи. Церемонія нагородження відбувається щорічно в ЄП.

Як інформувала “Новинарня“, у жовтні 2020 року глава Європейського парламенту Давид Сассолі оголосив лауреатом премії імені Андрія Сахарова за свободу думки за 2020 рік опозицію Білорусі.

Читайте також:
Сенцов отримав премію Сахарова в Європарламенті. ПРОМОВА

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна