Білоруська опозиціонерка Колеснікова отримала премію імені Вацлава Гавела

 

Ув’язнена в Білорусі опозиційна діячка Марія Колеснікова у понеділок, 27 вересня, здобула премію імені Вацлава Гавела, яку щороку присуджує Парламентська асамблея Ради Європи за “видатні дії на захист прав людини”.

Про це інформує пресслужба ПАРЄ у твіттері.

Зважаючи на обставини, Колеснікова була позбавлена можливості перебувати на церемонії в Страсбурзі особисто, тому премію отримала її сестра Тетяна Хомич.

Комісія з відбору 31 серпня обрала Колеснікову до трійки претендентів разом із базованою в Парижі правозахисною організацією “Репортери без кордонів” і правозахисником із Бурунді Жерменом Рукукі.

ПАРЄ назвала Колеснікову “однією з трьох жінок-символів білоруської опозиції і боротьби її народу за громадянські та політичні свободи й основні права”.

Засуджена до одинадцяти років ув’язнення в справі про публічні заклики до заподіяння шкоди національній безпеці, створення екстремістського формування і змову з метою захоплення влади неконституційним шляхом Колеснікова “перебуває під серйозною загрозою своїй безпеці і життю”, заявили в ПАРЄ.

Переможця премії Вацлава Гавела за права людини 2021 року оголосили на відкритті осіннього пленарного засідання ПАРЄ у Страсбурзі 27 вересня. Також у Празі 29 вересня буде організований захід на честь лауреатки 2021 року, пише “Радіо Свобода”.

Премія розміром у 60 тисяч євро присуджується щорічно з 2013 року.

Серед лауреатів минулих років – голова білоруської правозахисної організації “Весна” Олесь Біляцький, правозахисник із Баку Анар Мамедлі, російська правозахисниця Людмила Алексєєва та Оюб Тітієв, керівник офісу правозахисного центру “Меморіал” у Грозному.

Колесникова є учасницею опозиційної Координаційної ради, створеної після суперечливих виборів у Білорусі з метою сприяння мирній передачі влади.

Її затримали в Мінську у вересні 2020 року і звинуватили разом з іншим членом Координаційної ради Максимом Знаком у змові з метою захоплення влади.

Читайте також:
Премію Сахарова 2020 року отримала білоруська опозиція

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна