На Сардинії затримали лідера каталонських сепаратистів Карлеса Пучдемона

Лідер руху за незалежність Каталонії Карлес Пучдемон був затриманий на італійському острові Сардинія. Іспанія вимагає його екстрадиції.

Про це в ніч на п’ятницю, 24 вересня, повідомила інформагенція Reuters.

В офісі Пучдемона заявили, що він у четвер прилетів із Брюсселя в Альгеро (місто на Сардинії, населене етнічними каталонцями), щоб відвідати міжнародну виставку Adifolk, зустрітися з регіональним главою та омбудсменом.

“Після прибуття в аеропорт Альгеро Пучдемона зупинила італійська прикордонна поліція. Завтра (у п’ятницю) його передадуть у розпорядження суддів апеляційного суду Сассарі, який має право вирішувати, звільняти його чи екстрадувати”, – йдеться в заяві офісу Пучдемона.

За словами адвоката Гонсало Бойє, затримання було здійснене на підставі європейського ордера на арешт від 14 жовтня 2019 року, “дія якого, згідно з юридичною необхідністю, як заявили в Європейському суді, була призупинена”.

Як відомо, Іспанія звинуватила колишнього главу уряду регіону Каталонія Карлеса Пучдемона в підбурюванні до заколоту, стверджуючи, що він допоміг організувати референдум про незалежність Каталонії 1 жовтня 2017 року, який іспанські суди визнали незаконним. Після того Каталонія проголосила незалежність, однак це не визнала влада в Мадриді, вчинивши жорсткі репресії проти лідерів каталонського руху. Багато хто з них був арештований і засуджений, а Пучдемон виїхав за кордон та живе в добровільному вигнанні у Бельгії.
У березні Європейський парламент позбавив Пучдемона депутатського імунітету.

Читайте також:
Уряд Іспанії помилував ув’язнених каталонських сепаратистів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна