“Трусило добряче, але недовго”: українці обговорюють пережите від ранкового землетрусу з епіцентром у Чорткові

Уранці 23 вересня на заході України стався землетрус магнітудою 4,3.

Про це повідомляє Головний центр спеціального контролю.

“Сьогодні о 06:17:57 засобами Головного центру зареєстровано відчутний землетрус на території України. Попередні розрахунки: координати 48,93 пн.ш. 25,88 сх.д., Тернопільська область, магнітуда М=4.3, розрахункова інтенсивність 5 балів шкала MSK. За повідомленнями, землетрус відчувався людьми на відстані біля 100 км”, – зазначено на фейсбук-сторінці ГЦСК.

У Центрі вказують, що джерело землетрусу знаходиться на території Тернопільської області в районі міста Чортків, на глибині 6 км.

“За класифікацією землетрус відноситься до помірних, відчувається людьми всередині приміщення. Предмети, які висять, сильно коливаються. Картини зрушуються з місця. Відчутні коливання подібні з коливаннями, утвореними падінням тяжких предметів усередині будівлі”, – розповіли сейсмологи.

У Центрі закликали “всіх причетних” заповнити на сайті форму “Я відчував землетрус” “для уточнення наслідків землетрусу”.

Жителі Тернопільщині масово обговорюють землетрус у соцмережах. Зокрема в групі “Тернопільські плітки” менш як за дві години своїми відчуттями поділилися понад 400 осіб, зазначає місцеве видання 0352.

Наталія Стечишин, село Баранівка Бережанського району: “Задрижали дуже дзвінко шибки на вікнах, прокинулася від шуму, потрясло трошки”.

“Я відчула. Ми з дочкою пробудились від того, що ліжком хитало і скрипіло”, – пише Галя Дячина.

Христина Іскра “прокинулася від жахливого гуркоту”.

Ната Маланчин: “Трусило добряче, але недовго… Картини в рамках стукали по стіні”.

“Так, було, прокинулася від того, що ліжком трясло, а чоловік від того, що ніби в вікно хтось щось кинув”, – написала Світлана Саченко.

“Аж двері відкрилися. Я думав, що фура так швидко проїхала”, – описав пережите Сергій Літвінчук.

“Ніби ліжко підстрибнуло, с. Решнівка Збаразький р-н”, – додає Оля Храплива.

Дмитро Цепенюк: “Враження було як від вантажного потяга, який наближається на малій швидкості”.

Також жителів Тернопільщини турбує, чи встояли вежі Червоногородського замку.

“Час – 6:18. Магнітуда – 4,3. Глибина – 40 км. Заліщики – 5 км. Відчули землетрус вранці? Мене найбільше цікавить та турбує, чи встояли залишки Червоногородського замку. От побачив карту і перше, що подумав, то про вежі”, – написав Роман Задорожний.

За повідомленнями людей, землетрус відчувався на відстані й близько 100 кілометрів. “У Франківську прокинувся від шуму в шафі з посудом”, – розповів один з очевидців.

В ГСЦК зазначили, що з території Тернопільської області було також зареєстровано землетруси 23 квітня 2020 року та 28 травня 2019 року з магнітудами 2,0.

Читайте також:
На Закарпатті стався землетрус

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна