Рада ухвалила закон про запобігання і протидію антисемітизму

 

У середу, 22 вересня, Верховна Рада ухвалила Закон “Про запобігання та протидію антисемітизму в Україні” (№5109).

Як передає “Новинарня“, за документ проголосували 283 народні депутати.

Він на законодавчому рівні визначає поняття “антисемітизм”, його основні прояви, встановлено заборону антисемітизму, його проявів та відповідальність за порушення законодавства про антисемітизм.

Згідно зі законом, антисемітизм – це певне сприйняття євреїв, що виражається як ненависть до євреїв.

Зокрема, риторичні та фізичні прояви антисемітизму спрямовані на євреїв чи неєвреїв та/або їхню власність, установи, релігійні місця єврейської громади.

Основними проявами антисемітизму є заперечення у праві самоідентифікації осіб єврейського походження; заклик, приховування або виправдання вбивства чи заподіяння шкоди таким особам; висловлення неправдивих відомостей, ненависницьких заяв про них; заперечення факту переслідування і масового знищення євреїв під час Другої світової війни (Голокост); виготовлення, поширення будь-яких матеріалів, що містять антисемітські висловлювання, і публічне їх використання; умисне пошкодження або руйнування будівель, інших споруд, що належать особам єврейського походження, єврейським громадам та громадським єврейським організаціям, а також релігійних або культових споруд, руйнування або осквернення місць поховань осіб єврейського походження, пам’ятників, пам’ятних знаків тощо.

За порушення законодавства про антисемітизм передбачено цивільно-правову, адміністративну та кримінальну відповідальність.

Водночас особа, яка постраждала внаслідок антисемітизму та його проявів, має право на відшкодування матеріальної шкоди та моральної шкоди.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Народний депутат від “Європейської солідарності” Володимир В’ятрович вважає, що ухвалення такого закону – це “ганебне підігравання російській Думі”.

“Парламент ухвалив законопроєкт №5109, яким підтримав російську пропаганду про нібито загрозу антисемітизму в Україні. Верховна рада ганебно підіграє російській Думі”, – написав нардеп у фейсбуці.

За результатами опитування американського центру Pew Research Center, яке проводилося в 18 країнах Центральної та Східної Європи й було опубліковане в березні 2018 року, найнижчий рівень побутового антисемітизму серед вказаних держав зафіксований в Україні: лише 5% українців не хотіли би бачити євреїв серед громадян своєї країни.

Також низькі показники спостерігали в Сербії і Болгарії – по 7%.

Найвищий рівень антисемітизму зафіксований у Вірменії (32%), Литві (23%) і Румунії (22%). Також досить високий рівень антисемітизму в Чехії і Польщі.

Зокрема, 18% поляків заявили, що не хотіли б бачити євреїв в якості громадян своєї країни і ще 30% сказали, що не прийматимуть їх як членів своєї сім’ї. Для Росії ці показники складають 14% і 40% відповідно.

Автори дослідження відзначають, що при розгляді поглядів на євреїв через призму переважаючих релігійних груп регіону немає суттєвої різниці між православними християнами і католиками. Хоча між країнами існують значні відмінності, ставлення православних християн регіону, здебільшого, схоже на ставлення католиків.

Наприклад, аналогічні частки православних християн і католиків по всьому регіону (17 і 16% відповідно) говорять, що вони не хочуть, щоб євреї були їх сусідами. Те ж саме можна сказати і про думки про євреїв як про громадян і членів сім’ї.

Читайте також:
У МЗС України відповіли на заяву Ізраїлю щодо антисемітизму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна