На зустрічі в ОП судді в присутності послів G7 пообіцяли продовжити судову реформу

 

Учасники зустрічі з питань судової реформи в офісі президента підписали спільну заяву, в якій міститься наполягання на завершенні формування Етичної ради та конкурсної комісії для проведення конкурсу на зайняття посади члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Про це в четвер, 16 вересня, повідомила пресслужба президента України.

У зустрічі не брав участь президент Володимир Зеленський, але були присутні заступник керівника ОП Андрій Смирнов, голови комітетів Верховної Ради – з питань правової політики Андрій Костін, з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна, з питань правової реформи Сергій Іонушас, міністр юстиції України Денис Малюська, голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков, голова Верховного Суду Валентина Данішевська, голова Ради суддів України Богдан Моніч, посли країн “Великої сімки” та Європейського Союзу в Україні.

На зустрічі говорили про те, що Рада суддів, яка раніше не змогла відправити делегатів до Етичної ради, продовжуватиме роботу над цим. Голова РСУ Моніч запевнив, що “Рада суддів України налаштована виконати цей закон, і ми це зробимо”.

Всі учасники зустрічі, крім представників органів судової влади, які обмежені своїм статусом, узгодили спільну заяву.

“Учасники зустрічі, яка відбулася 16 вересня 2021 року в Офісі Президента України: занепокоєні тим, що Рада суддів України не здійснила протягом тридцяти днів вичерпних заходів задля належної реалізації вимог Закону № 1635-IX в частині делегування кандидатів з числа суддів або суддів у відставці до складу Етичної ради, чим відтермінувала її формування на невизначений час;
наполягають на якнайшвидшому завершенні формування Етичної ради та конкурсної комісії для проведення конкурсу на зайняття посади члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та початку їхньої роботи;
категорично не сприймають будь-які спроби поставити під загрозу імплементацію життєво важливої для України реформи, спрямованої на зміцнення верховенства права, підвищення рівня довіри суспільства до органів судової влади, залучення іноземних інвестицій та наближення євроатлантичного майбутнього України”, – сказано в заяві.

Як відомо, 14 липня Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт про реформу Вищої ради правосуддя, який передбачає перевірку на доброчесність членів ВРП, а також змінює порядок притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності.
Рада суддів 13 вересня не змогла обрати від себе трьох членів Етичної ради, які мають контролювати доброчесність членів Вищої ради правосуддя. Жоден із кандидатів не набрав необхідної кількості голосів. Таким чином, Рада суддів заблокувала очищення ВРП.

Читайте також:
США підтримали законопроєкт щодо запуску судової реформи в Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна